De kans dat de inkomsten van de Belastingdienst jaarlijks met € 2 miljard dalen is volgens Flip de Kam en andere fiscalisten zeer reëel, zo schrijft het FD. Daarmee zou het begrotingstekort volgend jaar stijgen tot circa 3% van het bbp, 0,3 procentpunt hoger dan de berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).
Daar wil het ministerie van Financiën niks van weten. ‘Er is geen enkele reden om te twijfelen aan de inkomstenramingen’, zegt een woordvoerder. De belastinginning blijft echter achter doordat particulieren een groter beroep doen op aftrekposten als de hypotheekrente en pensioenpremies. Recent vallen de inkomsten van de fiscus ook tegen, doordat consumenten relatief veel geld uitgeven aan producten met het lage btw-tarief zoals voedsel. De Kam stelt daarbij dat de belastinginkomsten ook afnemen door toenemende belastingontduiking, zowel bewust als door slordigheid van de Belastingdienst. ‘Door de uittocht van ervaren inspecteurs en de afname van controles is de Belastingdienst steeds minder doeltreffend.’ De fiscus controleert nog maar ongeveer 3% van de aangiften, vijf jaar geleden was dat nog zo’n 10%. Peter Kavelaars, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, stelt dat de Belastingdienst beter niet op personeel kan bezuinigen. ‘Een inspecteur verdient zijn salaris vele malen terug.’ Daar staat volgens hem tegenover dat efficiënter werken ook besparingen oplevert. ‘Wat per saldo het resultaat is, weten we niet.’
Horizontaal toezicht
Ook is er scepsis over de effectiviteit van het nieuwe toezichtregime. Hoogleraar overheidsfinanciën Bas Jacobs vindt belastingcontrole op basis van vertrouwen een naïeve gedachte. ‘Ik vind het ook geen goed idee om op de Belastingdienst te bezuinigen. De overheid is zo sterk afhankelijk van haar belastinginkomsten dat ze niet moet snijden in de inning en de controle daarop. Dat is penny wise, pound foolish’, aldus Jacobs. Maar niet iedereen denk zo negatief over horizontaal toezicht. Fiscalist Leo Stevens plaatst vraagtekens bij de alarmerende stelling van De Kam, omdat die ‘onvoldoende onderbouwd’ zou zijn. Eerder dit jaar deed Stevens onderzoek naar de belastingcontrole bij bedrijven. Hij kon niet vaststellen of de belastinginning negatief of juist positief is beïnvloed door de nieuwe manier van werken, het zogenoemde horizontaal toezicht, waarbij bedrijven en fiscus vooraf afspraken maken.
Meer informatie: Staat wacht strop met belastingen
Geef een reactie