De leer van de onzakelijke lening geldt ook voor een terbeschikkingstellingsvordering. Ook dan geldt dus dat de fiscus aannemelijk moet maken dat met het aangaan van de rekening-courant een debiteurenrisico is aanvaard dat een onafhankelijke derde niet zou hebben genomen. Daar is de inspecteur in de volgende zaak niet in geslaagd.
De enige aandeelhouder van een holding-B.V. verzocht de inspecteur om bij zijn IB-aangifte over 2013 alsnog rekening te houden met een afwaarderingsverlies op de tbs-vordering die hij had op de B.V. De vordering was ontstaan als gevolg van de (afrondings)creditering bij de oprichting van de B.V. in 1996. De inspecteur meende dat sprake was van een onzakelijke lening. Hij wees daarom het verzoek af.
Rekening-courant was zakelijk
Volgens de rechtbank bleek nergens uit dat geen in wezen niet-winstdelende rente kon worden bepaald en dat de aandeelhouder een debiteurenrisico had gelopen dat een onafhankelijke derde niet zou hebben aanvaard. De resultaten van een andere B.V. waarvan de aandelen middellijk volledig in het bezit waren van belanghebbende en zijn broer werden negatief, maar het vermogen was steeds positief gebleven. Zeker als de stille reserve in het onroerend goed bij de werkmaatschappij in aanmerking werd genomen, waar de aandeelhouder vanuit mocht gaan. Ook het niet vragen van zekerheden was, gelet op de uitleg van de aandeelhouder over de zin daarvan en de kennis die hij had van de debiteur, niet doorslaggevend. De rechtbank vond het aannemelijk dat belanghebbende in samenspraak met de bank als grootste schuldeiser hebben toegewerkt naar een situatie waarin de werkmaatschappij na verkoop kon voortbestaan. Bovendien hadden de schuldeisers van de werkmaatschappij en haar aandeelhouders (de bank enerzijds en de aandeelhouder en zijn broer anderzijds) voldoende dekking in het vastgoed voor hun vorderingen. Gelet op deze feiten en omstandigheden kon niet worden gezegd dat belanghebbende onzakelijk had gehandeld.
Meer informatie: Rechtbank Gelderland, 29 september 2017 (gepubliceerd op 4 oktober 2017), ECLI:NL:RBGEL:2017:5051
Geef een reactie