Als een buitenlandse belastingdienst de Nederlandse fiscus spontaan inlichtingen verstrekt, die onrechtmatig zijn verkregen, mag de Nederlandse inspecteur deze toch gebruiken als hij op dat moment niet kon weten van de onrechtmatigheid. Hof Den Bosch heeft dit onlangs toegelicht.
De Belgische Bijzondere Belastinginspectie (BBI) had in oktober 2000 aan de Nederlandse Belastingdienst spontaan inlichtingen verstrekt op afdrukken van microfiches. Deze microfiches waren van een Luxemburgse bank. Op basis van die gegevens stelden de Belastingdienst en de FIOD een onderzoek in, dat later bekend werd als het Rekeningenproject. Naar aanleiding van dit onderzoek constateerde de inspecteur dat een man jarenlang een bankrekening bij de Luxemburgse bank had verzwegen. De man kreeg diverse navorderingsaanslagen en boeten opgelegd. De rekeninghouder begon een beroepsprocedure. Voor Hof Den Bosch stelde hij dat de BBI de informatie over de microfiches onrechtmatig had verkregen.
Gebruik onrechtmatig verkregen bewijs
Het hof stelde voorop dat volgens oude rechtspraak het gebruik van strafrechtelijk onrechtmatig verkregen bewijs in een belastingzaak in ieder geval is toegestaan als de verkrijging van het bewijs niet onrechtmatig was tegenover de belanghebbende. Maar ook als de verkrijging van het bewijs wel onrechtmatig was tegenover de belanghebbende, mag de fiscus dit bewijs gebruiken. De rechter zal dan wel toetsen of gezien de omstandigheden de inspecteur zorgvuldig genoeg heeft gehandeld. Als de inspecteur in strijd heeft gehandeld met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, mag hij het verkregen bewijs niet gebruiken. In deze zaak kon de man niet aannemelijk maken dat de inspecteur op het moment waarop de inlichtingen werden verstrekt wist of behoorde te weten dat de BBI het bewijs onrechtmatig had verkregen. De informatie over het handelen van de BBI was pas later bekend geworden. Het hof wees het beroep van de rekeninghouder af.
Wet: artikel 67e AWR
Meer informatie: Hof Den Bosch, 21 augustus 2015 (gepubliceerd 23 september 2015), ECLI:NL:GHSHE:2015:3284
Geef een reactie