Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een internetconsultatie gestart over het wetsvoorstel Handhaving Sociale Zekerheid. Dit wetsvoorstel gaat gelden voor alle socialezekerheidswetten.
Met het voorstel wordt een gereedschapskist voor het sanctieregime in de sociale zekerheid geïntroduceerd. Het is de bedoeling dat hiermee passend sanctioneren mogelijk wordt. Met andere woorden: dat een sanctie past bij wat er daadwerkelijk is gebeurd.
Het voorstel gaat over twee handhavingsonderwerpen. Allereerst de handhaving na overtreding van de inlichtingenplicht. Als iemand informatie die relevant is voor de uitkering, bijvoorbeeld als iemand gaat samenwonen of inkomen ontvangt, niet doorgeeft, overtreedt die persoon de inlichtingenplicht. Op dat moment is het sanctieregime van toepassing.
Boete
Voorafgaand aan het opleggen van een sanctie wordt in beginsel een gesprek gevoerd met de betrokkene. Hiermee wordt invulling gegeven aan het beginsel van hoor en wederhoor en het gesprek biedt de mogelijkheid om de achterliggende omstandigheden rond de regelovertreding in kaart te brengen, waardoor een passende en evenredige sanctie kan worden opgelegd. Het uitgangspunt bij het gesprek is de constatering dat er een overtreding is begaan. De gevolgen van de overtreding moeten hersteld worden, en het is mogelijk om een sanctie op te leggen, mits deze in proportie is tot hetgeen verkeerd is gegaan. De uitkeringsinstantie krijgt in daarom de beschikking over een aantal handhavingsinstrumenten (sancties). Op basis van verschillende elementen wordt bepaald welke sanctie passend is in een gegeven situatie. Daarnaast zijn er een aantal specifieke gevallen waarin wordt aangenomen dat er in ieder geval misbruik wordt gemaakt van de sociale zekerheid.
Er worden twee standaardboetes geïntroduceerd, die naar boven of beneden kunnen worden bijgesteld. Concreet houdt dit in dat bij overtreding van de inlichtingenplicht een boete van € 450 wordt opgelegd. Indien sprake is van een situatie waarin een boete zonder meer het aangewezen instrument is, wordt een boete van € 1.000 opgelegd.
De internetconsultatie staat open tot 6 maart 2023.
Geef een reactie