Het is de vraag of stichtingen die fungeren als doorgeefluik als algemeen nuttig kunnen worden gezien. Wanneer is een instelling een loketinstelling en hoe verhoudt dit zich tot ontwikkelingen zoals crowdfunding?
‘De ANBI-regeling leidt tot veel jurisprudentie en discussies met de Belastingdienst. De laatste tijd lijkt hierbij bijzonder veel aandacht voor het begrip ‘loketinstelling’ (zie bijvoorbeeld ECLI:NL:RBGEL:2017:2562)’, aldus mr. Rosalie van der Wel.
Wat is een loketinstelling?
Dit begrip komt in de ANBI wet- en regelgeving niet voor, maar in het besluit van de staatssecretaris van 19 december 2014 wordt daar wel op ingegaan. Het betreft een instelling waarvan het (feitelijke) doel is om in opdracht geld door te betalen aan derdenbegunstigden, waarbij de instelling in feite alleen als een bank fungeert. Volgens de staatssecretaris kan deze niet als ANBI worden aangemerkt en is dus eigenlijk alleen maar een doorgeefluik.
Crowdfunding en de ANBI-regeling
‘Als sprake is van crowdfunding binnen een ANBI van een project, zal volgens de Belastingdienst geen sprake zijn van een loketinstelling omdat het initiatief bij de instelling zelf ligt. Een online crowdfunding platform zal lastiger in aanmerking komen voor de ANBI-status omdat deze makkelijker te vergelijken is met een loketinstelling. Hier is veelal sprake van het bijeenbrengen van vraag en aanbod zonder algemeen nuttige toegevoegde waarde van de instelling zelf. Het ANBI-team van de Belastingdienst weegt steeds mee of een instelling in haar eigen handelen directe meerwaarde heeft ten behoeve van het algemeen belang (TWAN: Toegevoegde Waarde Algemeen Nut).’ Dit blijkt ook uit de recent openbaar gemaakte notities van de Belastingdienst waarin men ingaat op de relatie tussen crowdfunding en de ANBI-regeling.
De criteria die volgens het ANBI-team wijzen op voldoende TWAN lijken volgens Van der Wel verder te gaan dan de uitspraak van de Hoge Raad inzake de donatiemodule (ECLI:NL:HR:2016:695, zie ‘Hoge Raad: Platform dat anbi’s ondersteunt is zelf geen anbi'). ‘Het is dan ook maar zeer de vraag of een dergelijke toetsing stand zal houden in de rechtspraak.’
In ‘Pay it forward, is doorgeven algemeen nuttig’ in Vakbald Estate Planning, 2017-46, verschijningsdatum 22-08-2017, gaat mr. Rosalie van der Wel dieper in op de jurisprudentie inzake de donatiemodule, de interne TWAN-criteria van de Belastingdienst, steunstichtingen en de giftenaftrek bij giften aan loketinstellingen.
Nog geen abonnee? Bestel dan nu een kennismakingsabonnement van het Vakblad Estate Planning!
Geef een reactie