Staatssecretaris Van Rij biedt de Tweede Kamer het Jaarplan Belastingdienst 2023, de Stand van de uitvoering 2022 en de Fiscale monitor 2022 aan.
In 2023 versterkt de Belastingdienst de ondersteuning en hulp voor burgers en ondernemers. Ook zet de Belastingdienst meer in op hulp vooraf om fouten in aangiften te voorkomen. Om dit te bereiken wordt de informatiestroom uit de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) verder verbeterd, ondersteunt de Belastingdienst dienstverleners die belastingplichtigen helpen bij hun aangifte en wordt het bereik van horizontaal toezicht uitgebreid. Bij twijfels over de volledigheid en juistheid van de ingediende aangiften van burgers en ondernemingen, voert de Belastingdienst toezicht achteraf uit en bestrijdt fraude.
Ook verstrekt de Belastingdienst informatie die meer op de persoon is toegesneden, onder meer via de nieuwe site goedestartbelastingdienst.nl.
Naleving bevorderen van de bedrijfsopvolgingsregeling
In 2023 implementeert de Belastingdienst het handhavingsplan over de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Dat plan is in 2022 opgesteld op basis van onderzoek naar de omvang en ernst van risico’s van niet-naleving, en onderzoek onder de (familie) bedrijven die gebruikmaken van die regeling. De nadruk in het handhavingsplan gaat liggen op betere voorlichting en goede informatie op de website over dit voortzettingsvereiste. Voor het herstel van gemaakte fouten zet de Belastingdienst toezicht achteraf in. Verder maakt de Belastingdienst in 2023 de eerste afspraken met een aantal grote landelijke belastingadvieskantoren om het onderwerp Bedrijfsopvolging in de Landbouw onder de bestaande convenanten Horizontaal Toezicht te brengen.
Internationale activiteiten
Minimumwinstbelasting
Binnen de OESO is een akkoord bereikt over de herziening van het internationale belastingstelsel. Daarmee is een belangrijke stap gezet richting een internationaal belastingsysteem en een wereldwijde minimumbelasting. De maatregelen gaan naar verwachting op 1 januari 2024 in. In 2023 start de communicatie met verschillende interne en externe betrokkenen.
Uitwisseling informatie online platformen (EU-richtlijn DAC7)
Digitale platformen worden verplicht om vanaf 2024 fiscale informatie over hun gebruikers te verstrekken aan de Belastingdienst. Het eerste rapportagejaar is 2023. De Belastingdienst gaat in 2023 door met de detectie van relevante digitale platformen om deze goed te kunnen informeren. Informatie die relevant is voor de andere EU-lidstaten wordt vanaf 2024 geautomatiseerd uitgewisseld met de belastingdiensten van die lidstaten. Ook de OESO heeft modelvoorschriften ontwikkeld om digitale platformen te verplichten fiscaal relevante gegevens door te geven aan belastingautoriteiten van de OESO-lidstaten.
Ruling-uitwisseling
Vooraf gemaakte fiscale afspraken worden sinds 2016 uitgewisseld met andere belastingdiensten via een Europese database en in OESO-verband. Net als in vorige jaren voert de Belastingdienst in 2023 analyses uit op informatie die betrekking heeft op Nederlandse entiteiten, stellen we vragen aan buitenlandse belastingdiensten en ontplooien we toezichtactiviteiten. Geanonimiseerde samenvattingen van de afspraken worden openbaar gemaakt. De Belastingdienst brengt jaarlijks verslag uit van de ontwikkelingen van de rulingpraktijk in Nederland.
Opsporing fiscale fraude
De opsporingsactiviteiten van de FIOD hangen nauw samen met het toezicht en de fraudeaanpak door de andere onderdelen van de Belastingdienst. Belangrijke onderwerpen die een meerjarige aanpak vergen in de samenwerking tussen de Belastingdienst en de FIOD voor 2023 zijn:
- Grensoverschrijdende btw-fraude:
- Verhuld vermogen
- Onverklaarbare uitgaven
- Onjuiste aangiften voor de inkomstenbelasting en/of onterechte verzoeken om voorlopige teruggaven
- Fiscale aspecten van de coronasteunmaatregelen
Van Rij meldt ook dat de Belastingdienst veel nieuwe mensen nodig heeft. In de komende tien jaar gaan 10.000 van de ruim 27.000 vaste medewerkers met pensioen
Geef een reactie