Een ingekomen werknemer die de 30%-regeling toepaste, mocht deze niet continueren bij haar nieuwe dienstbetrekking. Tussendoor had ze namelijk een jaar in Nederland gestudeerd en voldeed daarom niet aan de voorwaarde van de driemaandstermijn.
Volgens Hof Amsterdam geldt de driemaandstermijn ook als de dienstbetrekking met een ingekomen werknemer wordt beëindigd door vrijwillige loonbaanonderbreking, sabbatical leave of het volgen van een opleiding. De termijn van drie maanden tussen dienstverbanden met verschillende inhoudingsplichtigen is namelijk een fatale termijn. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat er bij overschrijding geen sprake meer is van de vereiste specifieke deskundigheid. De 30%-regeling die bij de eerste werkgever liep, kan dan niet doorlopen bij de tweede werkgever. Het hof merkt op dat de vraag of de werknemer (nog) kan worden aangemerkt als ingekomen werknemer met specifieke deskundigheid die op de Nederlandse arbeidsmarkt schaars aanwezig is, beoordeeld moet worden naar de datum van totstandkoming van de nieuwe arbeidsovereenkomst (en dus niet op het moment dat de nieuwe baan begint). Maar ook die datum lag in deze zaak meer dan drie maanden na de beëindiging van de oude dienstbetrekking.
Jurisprudentie: Gerechtshof Amsterdam, 18 april 2013 (gepubliceerd 1 mei 2013), LJN: BZ9173
Werken met de 30%-regeling
Wilt u meer weten over de 30%-regeling? Kom dan naar de PE-Pitstop Werken met de 30%-regeling van Carlo Douven (Belastingdienst). Tijdens deze bijeenkomst van drie uur krijgt u onder andere antwoord op de volgende vragen: Wie komt in aanmerking voor de regeling? Wat houdt de kortingsregeling in? Hoe werkt de regeling bij wisseling van werkgever? Wat zijn de pensioengevolgen van de 30%-regeling? Welke procedures lopen? Hoe werkt het overgangsrecht?
Meer informatie: Pitstop Werken met de 30%-regeling
Geef een reactie