De ministers Adriaansens , Van Gennip, Schouten en staatssecretaris Van Rij geven antwoord op vragen over de voortgangsrapportage van het coronasteunpakket. De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat heeft in een Verslag van een Schriftelijk Overleg (VSO) met de bewindspersonen de vragen gesteld.
Invorderingsrente
De bewindspersonen gaan onder andere in op vragen over redenen van afwijzing van toekenning van de startersregeling, de terugbetalingsregelingen voor ondernemers en het stapsgewijs verhogen van de invorderingsrente.
Sinds 1 juli 2022 bedraagt het percentage van de invorderingsrente 1%. Hierna wordt het percentage van de invorderingsrente per 1 januari 2023 verhoogd naar 2%, per 1 juli 2023 wordt het percentage verhoogd tot 3% waarna het per 1 januari 2024 weer het reguliere tarief van 4% zal gelden. Er bestaat geen voornemen om het percentage van de invorderingsrente verder te verhogen.
Extra kosten voor ondernemer
Voor wat betreft mogelijke extra kosten voor ondernemers om langer belastinguitstel te krijgen antwoorden de bewindslieden: Om in aanmerking te kunnen komen voor een verlenging van de betalingsregeling voor corona belastingschulden van vijf naar zeven jaar, moet een ondernemer (naast een gemotiveerd verzoek) ook een aantal stukken ter onderbouwing indienen. Zo moet een ondernemer een liquiditeitsprognose indienen. Het is niet noodzakelijk dat de ondernemer daarvoor een derde inschakelt. Bij een schuld vanaf € 50.000 wordt bovendien gevraagd om jaarstukken en een verklaring van een derde deskundige. Het is mogelijk dat ondernemers daarvoor kosten moeten maken. Het kabinet acht deze kosten gerechtvaardigd, gezien het risico dat de Belastingdienst loopt wanneer het aflossen van hoge schuldbedragen verder wordt uitgesteld.
Op dit moment is er nog geen volledig beeld op basis waarvan inzicht kan worden gegeven in het aantal aanvragen voor versoepelingen van de betalingsregeling voor (corona)belastingschuld en de afhandeling daarvan. In de volgende voortgangsrapportage coronasteunpakket zal dergelijke informatie worden opgenomen.
Volgens berichtgeving in het FD heeft een aanmaningsbrief van de Belastingdienst voor onrust gezorgd bij ondernemers die op tijd hun coronabelastingschuld aflosten. Ondernemers dienden voor 1 maart hun achterstanden weg te werken, anders zou hun betalingsregeling worden ingetrokken en moesten zij het hele bedrag in een keer terugbetalen. Hoe hoog de achterstand was, moesten zij zelf uitzoeken. Bij belastingadviseurs en hun beroepsorganisatie zijn hierover klachten binnengekomen.
Geef een reactie