Het kabinet wil alle private schulden van ouders die gedupeerd zijn door de problemen met toeslagen overnemen. Staatssecretaris Van Huffelen van Toeslagen heeft daarover de Tweede Kamer geïnformeerd. Het vinden van een oplossing voor deze schulden was een nadrukkelijke wens van de Tweede Kamer.
Daarnaast heeft de staatssecretaris samen met de koepels van private schuldeisers afspraken gemaakt over de afwikkeling van de schuldenproblemen van ouders. De precieze uitvoering moet nog vorm krijgen maar het is de bedoeling dat ouders een lijst van hun schulden kunnen inleveren bij een loket. Zo hoeven ze niet zelf per schuldeiser zaken te regelen.
Bij de zevende voortgangsrapportage kinderopvangtoeslag informeert de staatssecretaris de Kamer over de precieze uitwerking van deze voornemens. Die zullen naar verwachting dan na de zomer in werking treden. Het plan is dat de regeling geldt voor bestaande betalingsachterstanden en de bijkomende kosten zoals rentes, boetes en deurwaarders kosten. Hoofdsommen van hypothekenleningen vallen in ieder geval buiten de regeling. Er wordt nog specifiek gekeken naar consumptieve kredieten en zakelijke schulden. De nog op te stellen regeling moet nog besproken worden in het parlement.
Pauzeknop
De zogenaamde ‘pauzeknop’, een initiatief van de Kamer, voorkomt dat schuldeisers beslag kunnen leggen op de compensatie van de Catshuisregeling van €30.000 of andere compensatie en duurt een jaar. In de periode is er tijd om met een definitieve oplossing voor de schulden te komen. Om gedupeerde ouders een nieuwe start te geven, besloot het kabinet eerder al de publieke schulden, zoals bij de Belastingdienst, DUO, CAK en het CJIB, kwijt te schelden. Daarmee wordt in juni gestart.
Ouders kunnen vooruitlopend op een definitieve regeling alvast aan de gemeente om hulp vragen bij het opstellen van een overzicht van hun schulden. Daarmee kunnen zij dan op een later moment naar het nog in te richten loket.
Bron: Update 6e Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag, nr. 2021-0000100094, Ministerie van Financien, 25 mei 2021
Geef een reactie