Een wijziging van de wijze waarop schenkingen en erfenissen afkomstig van alleenstaanden worden belast zou een fundamentele wijziging betekenen van de huidige uitgangspunten. Bovendien zou het stelsel complexer worden en heeft een wijziging budgettaire implicaties. Het kabinet heeft daarom op dit moment geen plannen voor een dergelijke wijziging van de schenk- en erfbelasting.
Dit schrijft minister Weerwind namens de Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst als antwoord op vragen over de tarief- en vrijstellingenstructuur van de schenk- en erfbelasting en de wenselijkheid van het afschaffen van de regeling van de legitieme portie in het erfrecht.
Kamerlid Van Ginneken had vragen gesteld hoe gerechtvaardigd het onderscheid is bij de tarieven voor erf- en schenkbelasting en dat de innigheid van de relatie met iemand, ook al is die in juridische zin geen familielid, zou moeten doorwerken in de schenk- en erfbelasting.
Weerwind wijst nog op fiche 93 van de Bouwstenen voor een beter belastingstelsel waarin wordt voorgesteld om erfrechtelijke verkrijgingen ongeacht de relatie tussen de erfgenaam en de erflater tot € 30.000 vrij te stellen om een grotere leefvormneutraliteit bij lagere verkrijgingen te bewerkstelligen en dit te financieren uit de invoering van een extra tariefgroep voor zowel schenk- als erfbelasting met een 10%-punt hoger tarief. Een vrijstelling van erfbelasting van € 30.000 voor alle verkrijgers (met behoud van de hoge partnervrijstelling) leidt tot 42% minder belastingplichtigen voor de erfbelasting.
Legitieme portie
Ook blijkt volgens minister Weerwind niet van een dringende en breed gedragen noodzaak noch van praktische problemen die aanleiding geven om op korte termijn over te gaan tot afschaffing of wijziging van de legitieme portie.
Online cursus Schenken en lenen in familieverband
Vaak willen ouders hun kinderen financieel ondersteunen, bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning. Die financiële steun is geen overbodige luxe in een tijd waarin het voor starters erg moeilijk is om een huis te kopen, maar in welke gevallen is het verstandig die financiële steun te verlenen in de vorm van een schenking en wanneer in de vorm van een lening? Welke (civiele en fiscale) aandachtspunten zijn er bij schenken en lenen in familieverband?
Geef een reactie