Het kabinet onderzoekt varianten van een vermogensrendementsheffing om belastingplichtigen met vooral spaargeld tegemoet te komen. Staatssecretaris Snel beantwoordt vragen over de kabinetsreactie op de box 3-heffing.
Op de vraag welke aspecten aan de orde komen bij het deelonderzoek naar opties om specifiek belastingplichtigen met vooral of uitsluitend spaargeld tegemoet te komen, antwoordt de staatssecretaris dat in het onderzoek verschillende varianten van een vermogensrendementsheffing onderzocht worden om belastingplichtigen met vooral of uitsluitend spaargeld tegemoet te komen. Voor ieder van die varianten zal in ieder geval in kaart worden gebracht in welke mate de belastingheffing aansluit bij de werkelijke spaarrente, hoe robuust de variant is tegen belastingontwijking, wat de gevolgen zijn voor de administratieve lasten voor burgers, wat de gevolgen zijn voor de uitvoering en wat de budgettaire gevolgen zijn.
Het klopt dat in de huidige statistieken over vermogensongelijkheid van het CBS het opgebouwde pensioenvermogen niet is meegenomen. Naast dat het hier om geblokkeerd vermogen gaat waarover huishoudens niet vrijelijk kunnen beschikken, is een andere reden om dit vermogensonderdeel niet mee te nemen dat het – ook na pensionering – niet overerfbaar of overdraagbaar is.
Aanwas vermogen
De Belastingdienst heeft geen gegevens over de aanwas van vermogens. Wat betreft het vermogen in box 3 beschikt de Belastingdienst nu alleen over informatie over de omvang van een deel van de vermogensbestanddelen op peildatum 1 januari, zoals de gegevens die financiële instellingen renseigneren en de WOZ-waarde van onroerende zaken Het registreren van de gehele vermogensaanwas door de Belastingdienst niet mogelijk.
Meer informatie: Ministerie van Financien, 20 juni 2019
Geef een reactie