De Staatssecretaris van Financiën heeft namens het kabinet gereageerd op de constatering dat de Belastingdienst Toeslagen ten onrechte dubbele nationaliteiten bijhield. Zij erkent de ernst van deze vorm van discriminatie. Zij hoopt ook op korte termijn met een concept plan van aanpak te komen.
De staatssecretaris wijst erop dat het aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is om te besluiten welke consequenties zijn verbonden aan de constateringen. De staatssecretaris zal in ieder geval volledig meewerken aan een eventuele vervolgprocedure. Zij beschouwt de bevindingen van de AP over de werkwijze bij Toeslagen als zeer ernstig. Zij biedt dan ook haar excuses aan voor deze gang van zaken.
Verwijdering gegevens uit systeem
Volgens de staatssecretaris is de toegang tot de dubbele nationaliteit voor controlemedewerkers inmiddels afgesloten. De historische gegevens zijn uit de systemen verwijderd. Alleen bij nieuwe naturalisaties schap staan de oude en de nieuwe nationaliteit een korte periode naast elkaar geregistreerd. Men verwijdert deze registraties nu geregeld handmatig. De zoektocht naar een oplossing loopt nog.
Verdere plannen
De staatssecretaris hoopt nog deze zomer een concept plan van aanpak met de Tweede Kamer te delen. Dit plan zal in ieder geval ook gaan over wanneer en met welke nationaliteit op termijn is in te zeten voor toezicht. Daarnaast heeft de Belastingdienst een Informatiebewustzijn programma dat ingaat op het verantwoord omgaan met gegevens. Dit programma geeft aandacht aan de privacywetgeving en andere relevante aspecten. De modules voor dit programma worden in 2020 geactualiseerd. Ten slotte wil de staatssecretaris breder in gesprek over de effecten die de bevindingen van de AP op ouders hebben gehad of nog steeds hebben. Zij denkt daarbij aan bijvoorbeeld het ingestelde ouderpanel in het kader van de hersteloperatie van Toeslagen. Maar ook belangenorganisaties en externe deskundigen kunnen hierbij een rol spelen.
Bron: Ministerie van Financiën 17 juli 2020, 2020-0000130811
Geef een reactie