Het huidige kabinet is druk met de coronacrisis en laat een keuze over de aanpak van zzp’ers en eventuele schijnzelfstandigheid over aan een volgend kabinet. Dat schrijven minister Koolmees en staatssecretaris Van ‘t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.
De regels en wetten rond werk moeten radicaal anders. Omdat het aantal flexwerkers en zelfstandigen groeit zijn ingrijpende maatregelen nodig concludeerde de commissie-Borstlap in januari 2020.
Het rapport verscheen vlak voor de coronacrisis. Maar deze crisis maakt de urgentie van beide rapporten alleen maar groter. De manier waarop de economie nu geraakt wordt, legt de kwetsbaarheden van de huidige arbeidsmarkt bloot. Zoals de tweedeling die bestaat tussen werkenden die beschermd en werkenden die vrijwel onbeschermd zijn waardoor armoede sneller op de loer ligt.
Om het mogelijk te maken dat een volgend kabinet aan de slag kan met de dringende aanbevelingen, laat het kabinet vast verschillende mogelijkheden uitwerken die bij de formatie gebruikt kunnen worden. Zo bekijkt het ministerie onder andere hoe vaak mensen eigenlijk ergens werken terwijl degene voor wie ze werken niet hun baas is. Daarnaast komt er een onderzoek naar platforms. Het kabinet gaat uitwerken of het mogelijk is bemiddeling van arbeid via een platform in beginsel als loondienst aan te merken. Tenzij het platform kan bewijzen dat het werk mag laten uitvoeren door een zzp’er.
Reactie FNV
De FNV mist de daadkracht in de reactie van het kabinet. Juist in een tijd dat door de coronacrisis veel flexers hun baan hebben verloren, moet er ook doorgezet worden wat betreft de oplossingen. ” We snappen dat het kabinet de adviezen niet meteen kan omzetten in allerlei wetgeving. Maar wat ze wél kan doen om de kwetsbare positie van flexers en zelfstandigen te verbeteren, laat zij óók na. Deze coronatijd laat zien dat met name flexwerkers de klappen van de crisis opvangen, daarom is het nu nodig om actie te ondernemen!’ De FNV roept het kabinet op om de handhaving per 1 januari 2021 ter hand te nemen, zoals eerder voorgenomen, en die beslissing niet aan een nieuw kabinet over te laten.
Meer informatie: Ministerie SZW, 11 november 2020
Geef een reactie