Het kabinet wil deze kabinetsperiode nog vervolgstappen zetten met de aanpak van fiscale regelingen en komt voor de zomer van 2023 met voorstellen. Dit schrijft staatssecretaris Van Rij in een brief over een onderzoek naar fiscale regelingen en een plan van aanpak voor vereenvoudiging van het belastingstelsel naar de Eerste Kamer.
Van Rij benadrukt dat dit traject een rechte rug van zowel kabinet als van de Kamer vraagt. Het aanpassen of afschaffen van fiscale regelingen kan leiden tot pijn voor een specifieke subgroep in de samenleving die gebruik maakt van een regeling.
Als wordt gekeken naar de ontwikkeling van het aantal regelingen is de conclusie dat het opruimen van de ‘fiscale rommelzolder’ zoals uitgesproken door de vorige staatssecretarissen vooralsnog niet is gebeurd. Sinds 2003 zijn er immers ongeveer evenveel fiscale regelingen bijgekomen als afgeschaft.
Mede naar aanleiding van adviezen van de Algemene Rekenkamer en de Studiegroep Begrotingsruimte zijn er verschillende stappen gezet om de monitoring en toezicht op fiscale regelingen te versterken. Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat negatieve evaluatie-uitkomsten in de afgelopen jaren zelden hebben geleid tot versobering of afschaffen van de betreffende regelingen. Slechts 10 procent van de fiscale regelingen kent een overtuigend positieve evaluatie. De doelmatigheid en doeltreffendheid van het gros van de fiscale regelingen kan niet goed worden vastgesteld, onder meer door een gebrek aan empirisch bewijs.
Criteria fiscale regelingen
Om tot een gerichte aanpak te komen zal Van Rij fiscale regelingen tegen het licht houden aan de hand van de volgende criteria:
- een beleidsdoel dat niet meer actueel is / waarbij geen onderbouwing voor overheidsingrijpen (meer) bestaat;
- negatieve evaluatie-uitkomsten doeltreffendheid en/of doelmatigheid
- als de regeling complex in de uitvoering en/of handhaving is voor de Belastingdienst;
- als sprake is van slechte uitlegbaarheid, veel foutief gebruik of bovenmatige belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen.
Het is de bedoeling dat het kabinet voor de zomer van 2023 komt met voorstellen. Deze voorstellen zijn in aanvulling op de in het wetsvoorstel Belastingplan 2023 op genomen vereenvoudigingen. In het Belastingplan 2023 wordt voorgesteld om de volgende regelingen af te schaffen: de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK), de middelingsregeling, de fiscale oudedagsreserve (FOR) en de gebruikelijk-loonregeling voor start-ups.
Geef een reactie