Het kabinet wil binnen twee jaar de btw op groente en fruit afschaffen. Maar welke producten vallen onder groente en fruit?
Staatssecretaris Van Ooijen en staatssecretaris Van Rij sturen de Tweede Kamer de brief over Plan van aanpak prijsmaatregelen voeding. In het Coalitieakkoord is afgesproken dat wordt onderzocht hoe op termijn de btw op groente en fruit naar 0% kan worden verlaagd. Daarnaast is afgesproken dat de belasting op alcoholvrije dranken wordt verhoogd en dat wordt bezien hoe op termijn een suikerbelasting kan worden ingevoerd.
Btw-verlaging op groente en fruit
Op dit moment bestaat er voor de btw nog geen definitie van groente en fruit. Voordat een btw-nultarief op groente en fruit kan worden ingevoerd, moeten deze producten eerst worden afgebakend. Het kabinet zal in samenwerking met een extern bureau een onderzoek verrichten om de mogelijke afbakeningsvarianten in kaart te brengen. Uit een indicatieve raming blijkt dat een nultarief op groente en fruit kan leiden tot een budgettaire derving in de orde grootte van € 1 miljard.
Belasting op suiker
Het kabinet wil twee varianten onderzoeken:
- een aanpassing van de bestaande verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken (frisdrankbelasting) en
- de mogelijkheden van een nieuwe belasting op andere suikerhoudende producten.
Tijdpad
Het kabinet streeft naar invoering van een btw-verlaging op groente en fruit per 2024. Het onderzoek naar de uitvoerbaarheid hiervan moet hier begin 2023 uitsluitsel over geven. Het streven is dan ook om het onderzoek naar de btw-verlaging op groente en fruit in januari 2023 af te ronden. Vervolgens besluit het kabinet op basis van de uitkomsten van dat onderzoek of een wetgevingstraject kan worden gestart.
Het onderzoek naar het belasten van suiker via de frisdrankbelasting wordt naar verwachting eveneens in januari 2023 afgerond. Het onderzoek naar een belasting op andere suikerhoudende producten wordt dit jaar voorbereid en start in januari 2023.
Geef een reactie