Staatssecretaris Van Rij wil de mogelijkheden onderzoeken van een regeling voor aandelenopties die worden toegekend aan werknemers van start-ups en scale-ups. Dit schrijft de bewindsman in de kabinetsreactie op de voorstellen van CNV met betrekking tot financiële werknemersparticipaties.
CNV geeft in de position paper aan dat één van de belangrijkste zaken die moeten worden aangepakt om financiële werknemersparticipaties breder toegankelijk te maken voor werknemers het wegnemen van fiscale nadelen van financiële werknemersparticipaties is. Hoewel het kabinet in beginsel positief staat tegenover financiële werknemersparticipaties en de daarmee beoogde doelen, ziet zij het arbeidsvoorwaardenoverleg en de loonvorming primair als zaken tussen werkgevers en werknemers. Mits passend binnen de bestaande wet- en regelgeving, zijn werkgevers en werknemers in principe vrij om te bepalen in welke vorm loon wordt toegekend. Het kabinet acht het in beginsel niet wenselijk hierin een sturende rol te spelen door bepaalde vormen van loon meer te stimuleren dan anderen.
Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten
Volgen Van Rij zijn er op dit moment geen fiscale obstakels om winstdelingen, aandelen of aandelenopties toe te kennen aan werknemers. Werkgevers en werknemers zijn in beginsel vrij om een deel van het loon toe te kennen in de vorm van werknemersparticipaties. In dat geval wordt dat deel van het loon in principe fiscaal hetzelfde behandeld als andere vormen van loon, te weten het voordeel uit de dienstbetrekking (het verschil tussen de waarde van de aandelen op het moment van verkrijging minus de prijs die de werknemer daarvoor betaalt) wordt progressief belast in box I.
Van Rij verwijst ook naar het wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten dat is aangenomen door de Tweede Kamer en voor behandeling in de Eerste Kamer geagendeerd staat voor 12 en 13 december aanstaande.
Start-ups en scale-ups
Voor start-ups en scale-ups zal Van Rij samen met de minister van Economische Zaken en Klimaat de mogelijkheden onderzoeken van een regeling voor aandelenopties die worden toegekend aan werknemers van start-ups en scale-ups. Met oog voor het moment waarop en het belastingtarief waartegen de opties in de belastingheffing worden betrokken. Hij zal de kamer hierover verder informeren in de Kamerbrief Q1 2023.
Online cursus Lucratieve belangen en participatieregelingen
Lucratieve belangen zijn participaties in het vermogen van ondernemingen waarbij die participatie mede beoogd aan die onderneming geleverde werkzaamheden te belonen. Na het volgen van deze cursus:
- weet u wanneer een participatie een lucratief belang kan vormen;
- kunt u verschillende soorten van participaties herkennen en duiden;
- begrijpt uw welke fiscale risico’s (en kansen) aan een lucratief belang verbonden zijn; en
- bent u beter in staat uw klanten en collega’s hierin te begeleiden.
Geef een reactie