De Tweede Kamer stelde zich kritisch op in het debat met minister Hoekstra over de voorgestelde wijzigingen bij de Belastingdienst dinsdag 21 januari.
Zowel coalitie- als oppositiepartijen zijn nog niet overtuigd of de voorgestelde plannen de juiste zijn. Men wil een betere onderbouwing van het plan om de dienst douane en toeslagen los te koppelen van de rest van de Belastingdienst. Ook de ambtelijke aansturing wordt in drieën geknipt met drie nieuwe directoraten-generaal. Kamerleden vroegen naar de risico’s die dit met zich meebrengt. ‘Kan de minister aangeven waarom hij denkt dat met meerdere koks in de keuken het gerecht beter wordt’, aldus Helma Lodders (VVD).
Eppo Bruins (CU) diende een motie in die Hoekstra vraagt om ‘een haalbaarheidstoets’ uit te voeren op de voorgenomen ontvlechting, gezien de grote risico’s die daarmee volgens de Kamer gepaard gaan.
Hoekstra wil de door Bruins gevraagde consequenties, uitvoeringsrisico’s en meerwaarde toetsen en aan de Kamer uiteen zetten. Maar het voornemen zelf om de Belastingdienst op te knippen in drieën wil hij niet terugdraaien.
Premier Rutte was ook aanwezig bij het debat. Hij sprak zich uit tegen het volgens hem vogelvrij verklaren van ambtenaren door deze met naam en toenaam te noemen in de Kamer en media.
Onderzoeksrapport
Het onderzoeksrapport Alternatieve Uitvoerders Belastingdienst van ABDTOPConsult kwam ook ter sprake. Minister Hoekstra had dit rapport 20 januari 2020 naar de Kamer gestuurd.
Hoekstra deelt de opvatting van ABDTOPConsult dat het bij de analyse van het takenpakket van de Belastingdienst niet alleen gaat om de omvang van de verschillende taken in dat takenpakket, maar dat dit ook bekeken moet worden vanuit het geheel en bestuurbaarheid van de organisatie. Dit is een van de redenen van de genomen wijzigingen in de besturing van de Belastingdienst.
Meer informatie: Kamerbrief onderzoeksrapport alternatieve uitvoerders, 20 januari 2020. Tweede Kamer, 43e vergadering , 21 januari 2020
Geef een reactie