De coalitiepartijen zijn nog verdeeld over de oplossing voor de spaarders die teveel belasting hebben betaald. Dit bleek uit het Kamerdebat woensdag.
D66, CDA en ChristenUnie vinden dat de dekking in principe uit de vermogensbelasting moet komen. Daarbij zou het kabinet ook box 2 kunnen meenemen, waar veel ondernemers vermogen hebben staan. CDA-Kamerlid Van Dijk wil dat ’de breedste schouders de zwaarste lasten dragen’. De VVD houdt zich nog meer op de vlakte.
Staatssecretaris Van Rij liet weten dat hij de regeling uiterlijk 1 april klaar denkt te hebben. Maar alles wordt nu uitgezocht en dat moet zorgvuldig gebeuren, aldus de staatssecretaris. Van Rij wilde nog niet zeggen aan welk bedrag het kabinet denkt, maar liet doorschemeren dat het niet van plan is € 20 miljard uit te keren.
Voorstel voor vermogensbelasting
De PvdA pleit samen met SP, GL, PvdD en Volt, voor een vermogensbelasting met een steeds hoger percentage voor grotere vermogens. Daar zitten volgens Van Rij ’veel haken en ogen aan’. Maar hij wil nog niets uitsluiten. De coalitiepartijen kwamen met een motie met een voorstel om de belastingheffing op vermogen te herstellen waarbij het draagkrachtbeginsel leidend is.
Het kabinet wil 4 februari een uitspraak over de jaren 2017 tot en met 2020 publiceren in de Staatscourant en op de website van de Belastingdienst, die zo veel mogelijk op hoofdlijnen is liet Van Rij eerder weten in een brief aan de Kamer.
Bron: diverse media, 2 februari 2022
Masterclass Actualiteiten vermogensstructurering 2022
In één dag praat ervaren docent en partner family office drs. Jeroen Knol u bij in wat er speelt op het snijvlak van fiscaliteit en vermogen. Vanuit zijn jarenlange praktijk voor zeer vermogende particulieren, kapitaalkrachtige ondernemers en familiebedrijven neemt hij u mee door alle actualiteiten en nieuwe afwegingen.
martin+s.+Zoetmulder says
onbegrijpelijk, waarom inkomen uit vermogen nog steeds niet meer reëel belast wordt met een passend percentage, rekening houdend met winstelijke opbrengsten via kopen en verkopen van aandelen/vermogensdelen met aftrek van verliezen en aftrek van de toepasselijke inflatie. De banken kunnen de gegevens melden, zoals nu de saldi