De Kennisgroep successiewet heeft de vraag beantwoord hoe de leeftijdsgrens voor de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de schenkbelasting wordt gehanteerd bij een reeks schenkingen.
Een ouder verplicht zich aan diens kind gedurende een bepaalde tijd – zolang beiden leven – maandelijks een bedrag te schenken, zodat het kind meer kan lenen voor de aanschaf van een woning. De geldverstrekker (lees: bank) heeft immers door de gesloten schenkingsovereenkomst tussen ouder en kind meer zekerheid dat het kind aan de periodieke (aflossings-)verplichtingen zal voldoen.
De vraag is hoe de leeftijdsgrens voor de eenmalig verhoogde vrijstelling van artikel 33, ten vijfde, SW 1956 wordt toegepast bij de schenking van zo’n periodieke uitkering.
Voor de toepassing van de leeftijdsgrens van artikel 33, ten vijfde, SW 1956 wordt aangesloten bij de leeftijd van begiftigde ten tijde van het aangaan van de schenkingsovereenkomst. In dit geval is sprake van één gift, die in de tijd wordt uitbetaald (de ouder verplicht zich op één moment tot maandelijkse uitbetalingen).
Bron: Belastingdienst, 8 juni 2023
Leergang Erfrecht
In de dagelijkse praktijk ben je regelmatig het eerste aanspreekpunt voor cliënten als er erfrechtelijke vragen zijn. Wil je voor dit – voor je cliënt emotionele en belangrijke – rechtsgebied een solide basis leggen waarop je kunt voortborduren? Dan is de 5-daagse Leergang Erfrecht perfect.
Geef een reactie