De Kennisgroep successiewet heeft de vraag beantwoord of in een bepaalde situatie sprake is van een schenking ter zake des doods.
Iemand schenkt op 83-jarige leeftijd bij onderhandse akte een schuld op zichzelf aan een kind tegen 6% rente per jaar. De hoofdsom is opeisbaar wanneer hij 105 jaar oud is. Hij overlijdt eerder. De verschuldigde rente is betaald.
De vraag is of sprake kan zijn van een schenking des doods, ondanks dat in de onderhandse schenkingsakte is bepaald dat het schuldig erkende bedrag opeisbaar is op een bepaalde datum?
Ja, indien er een grote kans is dat de schuldenaar overleden is voordat de opeisdatum is bereikt, is sprake van een schenking ter zake des doods. Uit de omstandigheden van het geval blijkt de strekking van de schenking, namelijk dat deze er op is gericht uitgevoerd te worden na het overlijden. Nu de schenking niet voldoet aan het vormvereiste van een schenking ter zake des doods (notariële akte), vervalt deze schuld bij het overlijden van de schuldenaar.
Bron: Belastingdienst, 25 april 2023
Kennisgroepstandpunten in NDFR
Vanaf nu staan de gepubliceerde kennisgroepstandpunten van de Belastingdienst ook overzichtelijk in NDFR ! Onze NDFR vakredacteuren hebben hard gewerkt om de kennisgroepstandpunten razendsnel in NDFR te verwerken. Kijk snel in NDFR!
Nog geen abonnement? Probeer het 2 weken gratis
Geef een reactie