Wie in het buitenland woont maar in Nederland inkomen verdient, kan ervoor kiezen om te worden behandeld als binnenlandse belastingplichtige. Deze keuze geldt dan wel voor het hele kalenderjaar.
Dat heeft Rechtbank Breda beslist in een zaak van een inwoner van Duitsland die van 1 januari 2003 tot en met 31 maart 2005 gebruik had gemaakt van dit keuzerecht. Vanaf 1 april 2005 ging hij in de Verenigde Staten werken. De redenering van de rechtbank was als volgt. Het keuzerecht in de inkomstenbelasting geldt ook voor binnenlandse belastingplichtigen die niet het hele kalenderjaar in Nederland wonen, bijvoorbeeld omdat zij in de loop van het jaar in het buitenland gaan werken. Voor deze groep zou het keuzerecht geen betekenis hebben als de belastingheffing zou ophouden wanneer in een kalenderjaar de belastingplicht eindigt. Omdat het dus voor de hand ligt dat voor inwoners van Nederland alleen de optie voor een heel kalenderjaar mogelijk is, moet dat volgens de rechtbank ook gelden voor andere groepen die gebruik kunnen maken van dit keuzerecht, zoals inwoners van een andere EU-lidstaat.
Positief en negatief effect
De uitspraak van de rechtbank had een positief en een negatief effect voor de inwoner van Duitsland. Zijn negatieve inkomsten uit de eigen woning in Duitsland konden ook na 31 maart 2005 in aftrek komen, maar zijn arbeidsinkomen in de VS telde ook mee voor de inkomstenbelasting. Uiteindelijk zag de man af van zijn keuze voor toepassing van de regels voor binnenlandse belastingplicht.
Wet: artikel 2.5 Wet IB 2001
Meer informatie: Rechtbank Breda, 6 juli 2011, LJN: BR5365 (gepubliceerd 18 augustus 2011)
Geef een reactie