De Kennisgroep bijzondere winstbepalingen vpb heeft de vraag beantwoord welke kosten een coöperatie mag toerekenen aan ledenprestaties om te bepalen welk deel van de winst zij fiscaal aftrekbaar kan uitkeren aan haar leden als bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel g, Wet Vpb 1969. Het gaat om een coöperatie met kosten die niet direct toerekenbaar zijn aan prestaties jegens leden en derden.
Bij een coöperatie is de vraag opgekomen in hoeverre de fiscale winst aftrekbaar aan haar leden kan worden uitgekeerd op grond van artikel 9, eerste lid, onderdeel g, van de Wet Vpb 1969. De op de voet van dit artikel aftrekbare winst wordt hierna aangeduid als ‘verlengstukwinst’. De feiten van de casus zijn als volgt:
- De leden van de coöperatie zijn natuurlijke personen.
- De winst van de coöperatie wordt ieder jaar aan de leden uitgekeerd.
- De coöperatie heeft in het verleden een activum ontwikkeld. De leden hebben hiervoor prestaties verricht. De kosten zijn in die jaren afgeschreven.
- Nadat het activum door de leden is ontwikkeld wordt dit ter beschikking gesteld aan zowel leden als derden en maakt de coöperatie winst. De leden en derden betalen de coöperatie een royalty voor het binnen hun bedrijfsvoering gebruikmaken van het activum.
- De transacties tussen de leden en de coöperatie vinden plaats onder zakelijke voorwaarden.
- De coöperatie heeft als opbrengst uitsluitend de royalty’s en maakt jaarlijks kosten voor het in stand houden van het activum. De kosten zijn niet direct te splitsen in kosten voor prestaties jegens leden en derden.
Vraag
Welke kosten worden toegerekend aan de prestaties jegens de leden bij het bepalen van de aftrekbare verlengstukwinst?
Antwoord
Bij het bepalen van de verlengstukwinst zijn uitsluitend de opbrengsten en kosten uit het onderhavige jaar van belang. Er wordt geen rekening gehouden met kosten uit het verleden. Om te bepalen welke kosten toerekenbaar zijn aan prestaties jegens de leden, worden de kosten in het jaar gesplitst naar rato van de opbrengsten uit de royalty’s van leden en derden.
Geef een reactie