De Kennisgroep loonheffing algemeen heeft een standpunt ingenomen over de berekening van de loonheffing bij een fulltime werknemer met een onderbroken loontijdvak.
In de Handreiking Welke tijdvaktabel gebruikt u bij een onderbroken loontijdvak? op Forum Salaris is het volgende voorbeeld opgenomen:
Werknemers Piet en Frans gaan allebei met onbetaald ouderschapsverlof. Piet 1 dag en Frans 2 dagen per week. Normaal gesproken is Piet een parttimer voor 4 dagen in de week, Frans is een fulltimer. Ze blijven dus allebei 3 dagen werken. Er is sprake van loonbetaling per maand.
Omdat Frans een fulltimer is leidt dat voor hem tot doorbreking van het loontijdvak. Welke tabellen moet ik gebruiken voor deze werknemers? Omdat Piet een parttimer is, blijft voor hem de maandtabel gelden. Voor een parttimer geldt het uitbetalingstijdvak in plaats van het loontijdvak, dus u gebruikt de maandtabel. Als hij vervolgens een extra dag aan onbetaald (ouderschaps)verlof opneemt, verandert er niets aan de systematiek: de maandtabel blijft van toepassing.
Als een fulltimer onbetaald (ouderschaps)verlof opneemt, leidt dat tot onderbreking van het loontijdvak. Maar als hij gedurende een langere periode 1 of meer dagen/weken onbetaald verlof opneemt, dan is hij voor die periode een parttimer. Daardoor geldt voor Frans ook het uitbetalingstijdvak en blijft de maandtabel van toepassing.
Kennisgroepstandpunt
De vraag is of het standpunt dat de maandtabel in casu van toepassing blijft juist is en wat wordt bedoeld met de woorden ‘gedurende een langere periode’?
Het standpunt in de Handreiking is juist. De woorden ‘gedurende een langere periode’ moeten gelijkgesteld worden met het begrip ‘doorgaans’. Dit begrip moet worden uitgelegd in de betekenis dat de werknemer op meer dan 50% van de weken binnen het kalenderjaar op minder dan vijf dagen per week werkzaam moet zijn. Deze beoordeling vindt plaats per dienstbetrekking. Hierbij gaat het om een inschatting van het te verwachten arbeidspatroon.
Geef een reactie