De Kennisgroep successiewet heeft een vraag beantwoord over welk tarief en welke vrijstelling van toepassing zijn als het kind van één van twee samenwoners, verkrijgt van de andere partner.
A en B zijn zussen. B heeft één kind: C. A is dus de tante van C. A en C zijn bloedverwanten in de derde graad. A en B wonen samen en voldoen aan alle eisen van artikel 1a van de SW 1956, zodat zij voor de Successiewet elkaars partner zijn. A overlijdt en heeft C tot erfgenaam benoemd.
Vragen
- Welk tarief is van toepassing als twee samenwoners elkaars partner zijn en één iets schenkt of nalaat aan een kind van de andere partner?
- Welke vrijstelling is van toepassing als twee samenwoners elkaars partner zijn en één iets schenkt of nalaat aan een kind van de andere partner?
Antwoorden
- Op de verkrijging door het kind is tariefgroep I van artikel 24 SW 1956 van toepassing als de samenwoners elkaars partner zijn in de zin van artikel 1a SW 1956. Dit geldt zowel bij een verkrijging krachtens schenking als bij een verkrijging krachtens erfrecht.
- Op de verkrijging door het kind is de kindvrijstelling van artikel 32, eerste lid, ten vierde, onderdeel c, SW 1956 (erfbelasting) of artikel 33, vijfde lid, SW 1956 (schenkbelasting) van toepassing, als de samenwoners elkaars partner zijn in de zin van artikel 1a SW 1956.
Bron: Belastingdienst, 24 april 2024
Stoomcursus Voorkom ruzie bij de kist
Prof. mr. dr. Bernard Schols brengt jouw erfrechtkennis in slechts één dag op zo’n hoog niveau dat je:
- Niet alleen de spil bent tussen de client en de notaris;
- Maar je ook in staat bent een ontwerptestament van de notaris te analyseren en namens de client te becommentariëren;
- En dat je de vijf beginselen van het erfrecht beheerst.
Geef een reactie