Werkgevers met 50 tot 250 werkzame personen zijn verplicht voor 17 december 2023 te beschikken over een (aangepaste) klokkenluidersregeling. Er moet een interne en externe procedure worden ingericht, en mogelijk moeten de al bestaande klokkenluidersregelingen worden aangepast. Daarbij is instemming van de ondernemingsraad vereist.
Op 18 februari 2023 is de Wet bescherming klokkenluiders in werking getreden die is gebaseerd op een EU-richtlijn ter bescherming van klokkenluiders.
Op basis van de nieuwe wet moeten werkgevers voor 17 december 2023 hun interne procedure voor meldingen van misstanden aanpassen. Onder de personen die werkzaam zijn voor de onderneming vallen niet alleen werknemers die in dienst zijn bij de werkgever maar ook uitzendkrachten, stagiairs en vrijwilligers als zij een vergoeding voor hun werkzaamheden krijgen.
Witwassen
Op basis van de EU-richtlijn moeten ook bepaalde organisaties waar minder dan 50 personen werken een interne meldprocedure vaststellen. Het gaat om organisaties die werkzaam zijn op het gebied van financiële diensten, producten en markten, het voorkomen van witwassen van geld en terrorismefinanciering, burgerluchtvaart, maritieme arbeid en havenstaatcontrole, en op het gebied van offshore olie- en gasactiviteiten. Voor meer informatie en tools kan men terecht op een speciale website van het ministerie van Binnenlandse Zaken met een toolkit voor werkgevers voor het aanpassen van de regeling. Op de site is ook een checklist te vinden.
Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en AWVN, 30 oktober 2023
Geef een reactie