De reparatiewetgeving over de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), zoals voorgesteld in de Overige Fiscale Maatregelen 2017, stuit op veel verzet bij fiscalisten. Onder andere belangenorganisatie Familiebedrijf Nederland (FBNed), het Register Belastingadviseurs (RB) en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) uiten hun zorgen over de gevolgen voor familiebedrijven, meldt het FD.
Wiebes wil met deze wet het oneigenlijk gebruik van de BOR tegengaan. Dit naar aanleiding van een arrest van de Hoge Raad uit april, waarbij werd bepaald dat de kwijtschelding van erf- of schenkbelasting voor familiebedrijven ook moet gelden als eigenaren van familievennootschappen aandelenbelangen schenken of nalaten van minder dan 5% in ondernemingen die verbonden zijn met het familiebedrijf. Indien dit standpunt vaker wordt ingenomen, kan dit de schatkist tientallen miljoenen euro’s per jaar kosten. Wiebes stelt met de reparatiewetgeving voor de bestaande praktijk van de Belastingdienst te formaliseren. Om te voorkomen dat naast bedrijfsvermogen ook beleggingsvermogen wordt vrijgesteld van belasting, heeft hij in de wet opgenomen dat een belang van minder dan 5% in een met het familiebedrijf verbonden onderneming per definitie niet in aanmerking komt voor de BOR. En dat betekent een belastingheffing van 40% in plaats van 3,4%. De wetswijziging maakt de overdracht van een familiebedrijf dus een stuk duurder.
Ongelijke behandeling
De wetswijziging leidt tot onrust onder fiscalisten. FBNed waarschuwt de Tweede Kamer dat geld dat naar belastingen gaat niet langer kan worden gebruikt om te ondernemen. De NOB en het RB zijn het niet eens dat in het wetsvoorstel de etikettering van het geschonken of nagelaten vermogen — ondernemings- of beleggingsvermogen — wordt losgelaten als criterium voor de BOR. Ook signaleren de beroepsverenigingen ongelijkheid van behandeling. De regeling blijft namelijk wel van toepassing voor belangen van minder dan 5% die behoren tot het ondernemingvermogen van kleine ondernemers die onder de inkomstenbelasting in plaats van de vennootschapsbelasting vallen.
FamilieZaken
Deze week verschijnt de eerste editie van Familiezaken, het vakblad voor adviseurs van dga's en familiebedrijven. In FamilieZaken vindt u wetenschappelijk verantwoorde, doch praktijkgerichte artikelen over het succesvol adviseren van deze specifieke doelgroep.
> Bestel nu een kennismakingsabonnement
Meer informatie: FD, 17 oktober 2016
Geef een reactie