Ruim een kwart van de Nederlandse bedrijven verzamelt nog geen data over de klimaatimpact. Dat blijkt uit een berekening van onderzoeksbureau SEO en de Universiteit van Amsterdam in een artikel in economieblad ESB.
De Europese richtlijn CSRD verplicht grote bedrijven om vanaf 2024/2025 over hun duurzaamheidsinspanningen te rapporteren. CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Een deel van deze bedrijven is al actief bezig; ongeveer de helft ervan monitort voortdurend zijn voortgang. Ruim een kwart verzamelt nog geen data over de klimaatimpact.
In de Nederlandse Innovatie Monitor 2023 – een jaarlijkse enquête onder leidinggevend Nederland – is gevraagd welke activiteiten bedrijven nu al ondernemen op het gebied van (klimaat)impactmetingen en -rapportage. Uit de enquête blijkt dat er voor een deel van de bedrijven die vanaf 2025 onder de verplichting gaan vallen nog stappen nodig zijn om in 2025 aan de wetgevingsvereisten te kunnen voldoen. Het blijkt dat 27 procent van de bedrijven nog geen data verzamelt of rapporteert over hun klimaatimpact. Bij bedrijven die niet onder de verplichtingen van 2025 gaan vallen rapporteert minder dan een derde ervan over de impact of monitort continu de geboekte vooruitgang.
Administratieve lasten
Bedrijven die binnenkort een rapportageplicht hebben, lijken dus meer te anticiperen op de veranderende regelgeving. Tegelijkertijd geldt deze verplichting in eerste instantie alleen voor de grote bedrijven, die mogelijk sowieso al actiever zijn op het gebied van impactmeting en -rapportage. Volgens de onderzoekers is er mogelijk veel te winnen door de verslagleggingsverplichting ook aan kleine(re) bedrijven op te leggen, al moet daarbij rekening gehouden worden met de administratieve lasten die dat met zich meebrengt.
Bron: ESB, 17 november 2023
Geef een reactie