Al is het prettig als een in het kader van bijstand verstrekte geldlening wordt kwijtgescholden, in dat geval kan wel sprake zijn van belastbaar loon.
Rechtbank Noord-Holland heeft toegelicht wanneer een kwijtgescholden bedrag aan bijstand een belaste periodieke uitkering vormt. In de desbetreffende zaak had een ondernemer in 2008 en 2009 op basis van het toen geldende Besluit bijstandsverlening zelfstandigen bijstand ontvangen voor de noodzakelijke kosten van bestaan. Deze bijstand was in eerste instantie verleend in de vorm van een renteloze lening. De geleende bedragen waren in 2008 en 2009 maandelijks uitbetaald. In 2010 werd deze bijstand definitief gemaakt zodat de ondernemer de ontvangen bedragen niet meer hoefde terug te betalen. Hierbij ontstond wel de vraag of sprake was van een periodieke uitkering aan bijstand, die de fiscus mocht aanmerken als belast loon in 2010.
Periodieke uitkering
De rechtbank constateerde ten eerste dat de omzetting van de lening in een uitkering om niet kwalificeerde als een uitkering. Of deze omzetting moest worden gezien als een kwijtschelding van een vordering of een verrekening van een schuld deed daarbij niet toe. In beide gevallen zou een waardeovergang plaatsvinden waarbij de ondernemer een voordeel behaalde. De rechtbank stelde vervolgens vast onder welke voorwaarden de uitkering periodiek zou zijn. Dit was het geval als op het moment van de eerste uitkering redelijkerwijs meer uitkeringen uit dezelfde ontstaansgrond waren te verwachten. Dat was hier het geval. De inspecteur had de kwijtgescholden bijstand dus terecht gerekend tot het loon.
Wet: artikelen 3.81 en 3.100 IB 2001 en artikel 34 LB 1964
Besluit: artikel 11, eerste lid, onderdeel g Uitv.besl. LB1965
Meer informatie: Rechtbank Noord-Holland, 25 april 2013 (gepubliceerd 14 november 2013), ECLI:NL:RBNHO:2013:10914
Geef een reactie