De staatssecretaris van Financiën heeft de Leidraad meldingsplichtige grensoverschrijdende constructies vastgesteld. Deze leidraad bevat een nadere inkleding van de Wet implementatie EU-richtlijn meldingsplichtige grensoverschrijdende constructies.
Uit de Wet implementatie EU-richtlijn meldingsplichtige grensoverschrijdende constructies in werking vloeit de verplichting voort om zogenoemde ‘meldingsplichtige grensoverschrijdende constructies’ aan de belastingautoriteiten te rapporteren, zoals omschreven in deze wet en Richtlijn (EU) 2018/822. Deze meldingsplicht berust in beginsel bij de zogeheten ‘intermediair’. Bij de totstandkoming van deze wet is onderkend dat intermediairs in de praktijk moeite kunnen hebben met het vaststellen van het al dan niet meldingsplichtig zijn van concrete constructies. Om hieraan tegemoet te komen is een leidraad aangekondigd waarin nadere inkleding wordt gegeven aan de meldingsplicht die voortvloeit uit de wet in samenhang met de richtlijn. De onderhavige leidraad strekt hiertoe.
In deze leidraad zijn gestileerde voorbeelden opgenomen. Deze voorbeelden dienen uitsluitend om inzicht te geven in de verplichtingen die voortvloeien uit de Wet implementatie EU-richtlijn meldingsplichtige grensoverschrijdende constructies. Er kunnen daarom geen standpunten over de toepassing van andere wet- en regelgeving uit worden afgeleid. Zo wordt bijvoorbeeld niet ingegaan op specifieke antimisbruikmaatregelen of de toepassing van fraus legis. Dat een voorbeeld is opgenomen zegt dan ook niets over de fiscale aanvaardbaarheid van het gegeven voorbeeld.
Mandatory Disclosure Rules-team
Tot slot worden in deze leidraad het werkterrein en de verantwoordelijkheden van het Mandatory Disclosure Rules-team van de Belastingdienst beschreven. Over de reikwijdte en de invulling van de meldplicht die uit de Wet implementatie EU-richtlijn meldingsplichtige grensoverschrijdende constructies voortvloeit, kunnen bij intermediairs en belastingplichtigen in concrete situaties vragen rijzen, mede door het gebruik in de regelgeving van open normen. Het MDR-team vervult een helpdeskfunctie (waarbij er geen sprake is van vooroverleg), en er kunnen vragen en situaties, in geanonimiseerde vorm, aan het MDR-team worden voorgelegd. De vragen die opkomen bij intermediairs en belastingadviseurs zijn in de regel niet geschikt voor vooroverleg, omdat daarvoor alle feiten en omstandigheden volledig omschreven dienen te zijn (waardoor feitelijk al gemeld is).
Meer informatie: Besluit van 24 juni 2020, nr. 2020-11382, Stcrt. 30 juni 2020, 34991
PE-Pitstop Mandatory disclosure-richtlijn
Wat en wanneer moet gemeld worden? Wat betekent dit voor de cliënt? Welke impact heeft dit op de advisering van dga’s/vermogende particulieren? U hoort het op 5 oktober 2020 van drs. Mark Nieuweboer.
Geef een reactie