Staatssecretaris Van Rij informeert de Tweede Kamer over de effecten van de aanpak van belastingontwijking.
Voor het kabinet is het belangrijk om de effecten van de aanpak van belastingontwijking jaarlijks te blijven monitoren. Voor sommige maatregelen is het nog te vroeg om conclusies te trekken over de effecten ervan. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Wet tegengaan mismatches bij toepassing zakelijkheidsbeginsel die per 1 januari 2022 in werking is getreden.
Bronbelasting op rente, royalty’s en dividenden
De effecten van de bronbelasting lijken echter blijvend. De forse afname van de totale inkomensstroom naar laagbelastende landen sinds 2019 zet door. Waar in 2019 de uitgaande inkomensstroom naar laagbelastende landen nog € 38 miljard bedroeg, is deze sinds de invoering van de bronbelasting gedaald tot een bedrag van € 6 miljard in 2022. De overblijvende inkomensstroom betreft voor het overgrote deel dividenden/ingehouden winsten. Dividenden zullen met ingang van 2024 onder de reikwijdte van de bronbelasting vallen. Er is bovendien geen waarneembaar effect te zien waarbij de inkomensstromen omgeleid zouden worden via andere doorstroomjurisdicties.
Versterking aanpak dividendstripping
Hoewel er grote stappen zijn gezet, is het kabinet nog niet volledig tevreden. Het kabinet zet de strijd tegen belastingontwijking ook in demissionaire status onverminderd voort schrijft Van Rij. Op internationaal niveau worden nog altijd belangrijke en grote stappen gezet. Ook op nationaal terrein zet het kabinet verdere stappen, bijvoorbeeld door de versterking van de aanpak van dividendstripping en de maatregel tegen het opknippen van activiteiten over verschillende vennootschappen voor vastgoedlichamen met (aan derden) verhuurd vastgoed. Bovendien onderzoekt het kabinet nog verschillende concrete maatregelen voor opmerkelijke belastingconstructies die geïnventariseerd zijn.
Bron: Kamerbrief monitoring effecten aanpak belastingontwijking, Ministerie van Financien, 11 oktober 2023
Geef een reactie