Binnenkort op Tax Talks in de focusuitzending geeft Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken van het Register Belastingadviseurs zijn ‘eindejaarstips´ voor 2017. Schenk gebruikt overigens liever de term Bockbiertips, dan wel voor de wijnliefhebber Barolo- of Chianti-tips.
Als je wilt dat eindejaarstips maximaal nut of rendement opleveren, dan moeten die tips niet pas op tweede kerstdag gelezen worden. Ze moeten volgens Schenk al in de herfst gelezen worden met een goed glas bockbier of herfstwijn, zoals Barolo of Chianti. Alleen dan krijgen ondernemers alle tijd om weloverwogen een investeringsbeslissing te nemen en bovendien de tijd om de financiering rond te krijgen. Een kanttekening is hier op zijn plaats. Het is uiteraard niet goed om een investering aan te gaan puur op basis van de eventuele fiscale voordelen. Een investering ga je aan, omdat je verwacht dat het geld oplevert, niet voor de fiscale voordelen.
Aangekondigde lastenverlichting bedrijfsleven onrechtvaardig
Schenk vindt de voorgestelde lastenverlichting onrechtvaardig omdat tegenover de verlaging van de tarieven in de vennootschapsbelasting, een verhoging van het tarief in het aanmerkelijk belang staat. Vooral het grootbedrijf profiteert hiervan, ook omdat de dividendbelasting wordt afgeschaft. Het MKB en de kleine dga, gaan er op achteruit door de verhoging van het AB-tarief. Moet je dan als dga eerder winstreserves gaan uitkeren? In het algemeen is het niet verstandig om nu al dividend te gaan uitkeren, beter is het om de AB-claim door te schuiven naar de volgende generatie of bedrijfsopvolgers. Overigens lijken de opstellers van het regeerakkoord met de verlaging van de tarieven in de inkomstenbelasting in het nieuwe belastingstelsel, het globale evenwicht voor IB-ondernemers en dga’s uit het oog te hebben verloren. Het oorspronkelijke idee was dat IB-ondernemers en dga’s die dividenden uitgekeerd krijgen ongeveer dezelfde belastingdruk hebben, maar de opstellers van het regeerakkoord lijken in het voorstel voor een nieuwe belastingstelsel dat globale evenwicht over het hoofd te hebben gezien.
Nu nog inkeren of niet?
Moet de adviseur nog iets met de voorgestelde wijzigingen van de inkeerregeling? Als een adviseur weet dat zijn cliënt zwart geld heeft, mag hij hem niet meer adviseren. Schenk vindt de huidige inkeerregeling een sympathieke regeling en vindt het jammer dat het Kabinet heeft besloten deze af te schaffen. Cliënten zullen zich de vraag moeten stellen of ze willen inkeren of niet. Bedenk daarbij dat bij een melding van zwart geld, geen weg terug meer is. Inkeren is vanaf volgend jaar ook nog mogelijk, alleen dan leidt vrijwillige melding tot vermindering van de boete. Het is wellicht het beste voor cliënten met zwart geld om niets te doen, te hopen dat de fiscus niets ontdekt. Dan kunnen hun erfgenamen na het overlijden van de cliënten vrijwillig melding maken van dit geld.
Wilt u nog meer eindejaarstips horen van Sylvester Schenk? Binnenkort op Tax Talks in de focusuitzending geeft Sylvester Schenk u nog veel meer tips. Bent u nog geen abonnee? Meld u dan nu aan.
Wilt u meer eindejaarstips ontvangen? Meld u dan nu aan voor de eindejaarstips 2017/2018.
Geef een reactie