‘Doorbreek het taboe’, zegt de WRR over het invoeren van een suikertaks. Want zonder hard ingrijpen loopt de gezondheidszorg vast. Volgens politicoloog Herman Lelieveldt blijft dat lastig vanwege de enorme invloed van de frisdranklobby meldt EenVandaag.
Nederlanders gebruiken steeds meer en duurdere zorg. Als dat zo doorgaat, kost dat de burger over veertig jaar bijna drie keer zo veel als nu. De WRR kwam met een alarmerend rapport 15 september. Scherpe inhoudelijke keuzes zijn nodig. In de uitzending van EenVandaag van 15 september gaf hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum aan dat het aantal personen met overgewicht in Nederland flink is gestegen. Inmiddels heeft 50% van de Nederlanders overgewicht. Dat heeft veel invloed op de volksgezondheid.
Een van de opties om het overgewicht terug te dringen is het invoeren van een suikertaks. Frisdranken zijn goed voor 25% van de gemiddelde suikerinname per dag. Maar volgens politicoloog Herman Lelieveldt is dat lastig vanwege de lobby van de frisdrankenindustrie. Lelieveldt onderzocht de besluitvorming van het Nationaal Preventieakkoord van een aantal jaren geleden. In het akkoord staan afspraken om Nederland gezonder te maken. Volgens Lelieveldt blokkeerde de voedselindustrie toen het invoeren van een suikertaks. Anders zouden ze niet meer meewerken aan het Preventieakkoord. Inmiddels zijn wereldwijd 43 landen, waaronder tien Europese landen wel overgegaan tot het invoeren van een suikertaks met bemoedigende resultaten.
Of het nu ook lukt in Nederland, betwijfelt Lelieveldt. VVD en CDA waren tegen een suikertaks in hun verkiezingsprogramma.
Geef een reactie