Een werkgever kan zijn gevestigd in Nederland en toch werknemers in dienst hebben die in het buitenland wonen. De loonbelastingplicht is mede afhankelijk van de plaats waar deze buitenlandse werknemers hun werkzaamheden verrichten.
Buitenlandse werknemer die in Nederland werkt
Voor de loonbelasting maakt het niet uit waar een werknemer woont als hij zijn werkzaamheden uitsluitend verricht in Nederland. Deze situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen als een werkgever een werknemer uit het buitenland (bijvoorbeeld België) werft vanwege zijn specifieke vaardigheden. In deze situatie is sprake van een werknemer voor de heffing van loonbelasting. Buitenlandse werknemers zullen echter in beginsel ook worden belast over hun loon in hun woonstaat. Een belastingverdrag of het besluit ter voorkoming van dubbele belasting kan dan bepalen dat maar één van de staten mag heffen of dat een staat een tegemoetkoming moet verlenen.
183-dagenregeling
Overigens zal een belastingverdrag vaak toestaan dat de Nederlandse Belastingdienst heft over loon dat wordt behaald met werkzaamheden in Nederland tenzij:
- de werknemer gedurende een bepaalde periode (vaak een kalenderjaar of een tijdvak van twaalf maanden) hooguit 183 dagen in Nederland verblijft;
- het loon wordt uitbetaald door of namens een werkgever die niet is gevestigd in Nederland; en
- de buitenlandse werkgever het loon niet ten laste brengt van een vaste inrichting of vaste basis in Nederland.
Volledig buiten Nederland vervulde dienstbetrekking
Als een buitenlandse werknemer uitsluitend werkzaamheden buiten Nederland verricht, valt hij niet onder het werknemersbegrip van de loonbelasting. Hierop bestaat een uitzondering als de werkzaamheden zijn of worden verricht:
- in een functie van bestuurder of commissaris van een lichaam dat is gevestigd in Nederland;
- in dienstbetrekking bij de Staat der Nederlanden; of
- in het kader van een uitzending op grond van een verdrag waarbij de Staat der Nederlanden een partij is.
Valt een buitenlandse werknemer onder bovenstaande uitzonderingen, maar verricht hij zijn werkzaamheden aan boord van schepen of luchtvaartuigen in het internationale verkeer van een onderneming waarvan de leiding is gevestigd in Nederland? Dan is deze persoon alleen een werknemer voor de loonbelasting als hij voldoet aan de voorwaarden voor belastingplicht als de dienstbetrekking voor 90% tot 100% wordt vervuld in het buitenland.
Voor 90% tot 100% in buitenland vervulde dienstbetrekking
Als een buitenlandse werknemer zijn dienstbetrekking niet volledig, maar wel voor minstens 90% in het buitenland vervult, valt hij alleen onder het werknemersbegrip voor de loonbelasting als:
- het loon niet is onderworpen aan een inkomstenbelasting die wordt geheven door Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, de BES-eilanden of een andere mogendheid; of
- het loon (feitelijk) op grond van een belastingverdrag of andere regel van interregionaal of internationaal recht alleen in Nederland valt onder een inkomstenbelasting.
Deze bepaling geldt niet als het gaat om een bijzondere dienstbetrekking die is genoemd bij de volledig in het buitenland vervulde dienstbetrekkingen.
Voor minder dan 90% in buitenland vervulde dienstbetrekking
Buitenlandse werknemers die hun dienstbetrekking voor een deel in Nederland en voor een deel – kleiner dan 90% – in het buitenland vervullen, zijn in beginsel werknemer voor de loonbelasting. Dit is anders voor zover het loon uit die dienstbetrekking feitelijk is onderworpen aan een inkomstenbelasting die wordt geheven door Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, de BES-eilanden of een andere mogendheid. Ook hier geldt weer dat deze bepaling niet opgaat voor een bijzondere dienstbetrekking die is genoemd bij de volledig in het buitenland vervulde dienstbetrekkingen.
Buitenlandse werknemers in Nederlandse salarisadministratie
Het komt voor dat een buitenlands bedrijf dat een onderdeel is van een internationaal concern optreedt als tussenpersoon ten behoeve van werknemers die in Nederland persoonlijk arbeid verrichten en de derden voor wie die arbeid wordt verricht. De Belastingdienst merkt dit optreden aan als het aanhouden van een vaste inrichting in Nederland. In beginsel zou het buitenlandse bedrijf te maken krijgen met de problematiek van de inhoudingsplicht. Men kan echter de inhoudingsplicht verschuiven naar een andere concernonderdeel dat in Nederland is gevestigd. Deze werknemer blijft dan formeel in dienst bij een buitenlands onderdeel van de multinational, maar het Nederlandse bedrijf betaalt voor deze werknemer loonbelasting in Nederland. In dit geval geldt de werkkostenregeling voor deze werknemer, net als voor de andere werknemers die werken in Nederland.
Inkomstenbelasting
Buitenlandse werknemers die in Nederland werken worden in beginsel ook betrokken in de Nederlandse inkomstenbelasting als buitenlands belastingplichtige. Een belastingverdrag kan eventueel het heffingsrecht toerekenen aan de woonstaat van de buitenlandse werknemer. In de verdieping ‘Nieuwe goedkeuringen keuzeregeling buitenlands belastingplichtige’ kunt u meer vinden over de aspecten voor de inkomstenbelasting.
Wet: artikelen 2, derde, vierde en vijfde lid en 6, zesde lid Wet LB 1964
Geef een reactie