Het loonkostenvoordeel banenafspraak wordt structureel. Dit schrijft staatssecretaris Nobel in een kabinetsreactie op het rapport ‘Onbeperkt potentieel voor flexibele werkgevers’.
In dit rapport stelde ABN AMRO onlangs dat ongeveer 600.000 mensen met een beperking onnodig langs de zijlijn staan. Het kabinet onderschrijft de noodzaak om goed te kijken naar welke mensen wel en welke mensen niet tot de doelgroep van de banenafspraak behoren. Het kabinet werkt daarom aan een stapsgewijze verbreding van de doelgroep banenafspraak.
Met het wetsvoorstel vereenvoudigde banenafspraak dat momenteel in de kamer aanhangig is, voegt het kabinet twee groepen mensen toe aan de banenafspraak. Het gaat om mensen met een Wajong-uitkering die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben en bij een reguliere werkgever werken, en mensen met een IVA-uitkering die werken met loondispensatie. Daarnaast werkt de staatssecretaris aan wetgeving om vergelijkbare mensen in de WW en WIA toe te voegen aan de doelgroep banenafspraak. Ook zal hij in dit wetsvoorstel opnemen dat loonkostensubsidie toegankelijk wordt voor deze groepen.
Knelpunten banenafspraak
In de huidige banenafspraak zitten een aantal knelpunten die de staatssecretaris wil oplossen met het wetsvoorstel vereenvoudigde banenafspraak. Het loonkostenvoordeel banenafspraak wordt structureel, en het wordt voor werkgevers eenvoudiger om dat aan te vragen. Daarnaast wordt de huidige quotumheffing (die niet uitvoerbaar is) vervangen door een werkende quotumregeling, en wordt op termijn het onderscheid tussen de sectoren markt en overheid opgeheven zodat meer kansen benut kunnen worden in het gezamenlijk creëren van extra banen.
Bron: Kamerbrief met kabinetsreactie op rapport ‘Onbeperkt potentieel voor flexibele werkgevers’, nr. 2024-0000908626, Ministerie SZW, 6 januari 2025
Geef een reactie