Een grote groep Nederlanders die te veel belasting betaalde over hun spaargeld, heeft geen recht op teruggave. Hoewel de Hoge Raad onlangs bepaalde dat de heffing onwettig is, krijgen zij geen geld terug omdat de regering de bezwaarprocedure in 2016 heeft aangepast, meldt het FD.
Onder de oude regeling liepen spaarders automatisch mee in de massaalbezwaarprocedure, die gold voor de jaren 2013 tot en met 2016. Dankzij die procedure hoefden spaarders niet zelf individueel en binnen zes weken bezwaar te maken tegen de vermogensbelasting om een lagere aanslag te krijgen. Vanaf 2017 moest dat wel. De wijziging was onderdeel van een groter pakket belastingmaatregelen.
Hoogleraar Koos Boer acht de kans klein dat spaarders die over de jaren 2017 en 2018 niet individueel en tijdig bezwaar maakten, juridisch langs andere weg nog hun gelijk kunnen halen. ‘Het is aan de politiek om een grotere groep spaarders te compenseren.’ Maar volgens het FD is er in Den Haag nu weinig animo om de grote groep spaarders schadeloos te stellen. Mogelijk komt er toch een claim van niet-bezwaarmakers. Consumentenclaim, een organisatie die zich toelegt op massaclaims, volgt de ontwikkelingen rond box 3 nauwgezet.
Bron: FD, 4 januari 2022
Masterclass actualiteiten vermogensstructurering
De ontwikkelingen op het gebied van vermogensstructurering staan niet stil. In één dag praat ervaren docent en partner family office drs. Jeroen Knol u bij in wat er speelt op het snijvlak van fiscaliteit en vermogen.
Geef een reactie