De crisismaatregel voor herverzekering van leverancierskredieten wordt verlengd. Dit laat staatssecretaris Vijlbrief weten in een brief aan de Kamer.
Met de herverzekering door de Staat van kortlopende leverancierskredieten is voorkomen dat kredietverzekeraars op grote schaal hun limieten hebben verlaagd. Vijlbrief wil deze maatregel voor een relatief korte periode van drie maanden verlengen.
Tot op heden zijn de verwachte schadeclaims en faillissementen onder de regeling als gevolg van de coronacrisis uitgebleven. De markt verwacht dat de voorspelde schadegolf daardoor naar achteren is geschoven en in respectievelijk het laatste en eerste kwartaal van 2020 en 2021 zal plaatsvinden. De huidige overeenkomst tussen de Staat en de verzekeraars (TRA) loopt op 31 december 2020 af. Gezien de nog bestaande onzekerheid over de ernst van een potentiële schadegolf, is de verwachting dat verzekeraars uitstaande dekkingen zullen korten als de TRA niet wordt verlengd.
Gevolgen zijn groot
In de TRA is opgenomen dat uiterlijk drie maanden (dus uiterlijk 30 september) voor afloop van de TRA een besluit moet worden genomen over een verlenging. In deze fase van de coronacrisis is het nog steeds lastig in te schatten wat de kans het grootschalig wegvallen van leverancierskredieten is. Duidelijk is wel dat de gevolgen groot zouden zijn en zouden kunnen leiden tot het stilvallen van handel en een golf van faillissementen. Vijlbrief acht het niet verantwoord dit risico nu te nemen.
De TRA bevat een verlengingsclausule waardoor de Staat de optie heeft om de verzekeraars een verlenging van drie maanden aan te bieden, tot en met 31 maart. De staatssecretaris wil gebruik maken van deze clausule. De verlenging biedt de ruimte om te bezien of en zo ja hoe een eventuele formele verlenging na 1 april 2021 noodzakelijk is en om hiervoor goedkeuring te krijgen van de Europese Commissie. Hij zal de Europese Commissie informeren over het voornemen tot gebruikmaking van de mogelijkheid de maatregel te verlengen met drie maanden.
Meer informatie: Ministerie van Financien, 29 september 2020
Geef een reactie