De doorbetaaldloonregeling kan worden toegepast als een dga vanuit een onderneming werkzaamheden verricht voor een andere onderneming. Als de eigen onderneming in feite niet meer bestaat, wordt gewoon in dienstverband van de andere onderneming gewerkt, oordeelde rechtbank Gelderland.
Twee eigenaren van een bv droegen activiteiten en contracten over naar een andere bv. Tegelijk werd met die bv een managementovereenkomst overeengekomen. In deze managementovereenkomst werd vermeld dat een overeenkomst van opdracht werd aangegaan met de overdragende bv, en geen arbeidsovereenkomsten werden aangegaan. Om die reden werd ook toepassing van de doorbetaaldloonregeling gevraagd. Dat weigerde de inspecteur en hij gaf ook nog een beschikking af dat werknemersverzekeringen moesten worden afgedragen.
Feitelijke uitvoering
Uit de managementovereenkomst bleek dat de persoonlijke inzet van de (voormalige) eigenaren werd beoogd voor de overgenomen activiteiten. Dit vanwege hun netwerk en expertise. Verder moesten zij toestemming vragen voor het aangaan van financiële verplichtingen boven de € 2.500, kregen zij een periode doorbetaald bij ziekte en vakantie, hoefden ze daarbij niet zelf vervanging te regelen, en kregen een non-concurrentiebeding opgelegd. Als vergoeding werd € 75.000 per jaar betaald. Er waren geen andere bedrijfsleiders. Alle drie de elementen van een dienstbetrekking (persoonlijke arbeid, gezag en loon) waren nadrukkelijk aanwezig, concludeerde de rechtbank. Aan de bv kwam volgens de rechtbank geheel geen betekenis meer toe en de ‘eigenaren’ waren geen ondernemers meer. De overnemende bv moest voor hen gewoon loonheffingen afdragen.
Wet: artikel 32d Wet LB 1964, artikel 59 Wfsv
Meer informatie: Rechtbank Gelderland 4 augustus 2016, ECLI:NL:RBGEL:2016:4262
Geef een reactie