Met het vervallen van het zelfstandig declaratierecht van medisch specialisten en het daarmee verband houdende debiteurenrisico zijn de voor deze beroepsgroep resterende risico's van te geringe importantie om te kunnen concluderen tot fiscaal ondernemerschap. Dat laat de staatssecretaris weten in antwoorden op Kamervragen over het ondernemerschap van medisch specialisten.
Bij de te lopen risico's tellen alle reële ondernemersrisico's (zoals voor personeel, investeringen en debiteuren) mee voor het oordeel omtrent het fiscaal ondernemerschap. Het valt niet in het algemeen aan te geven welke eisen specifiek voor de medisch specialisten gelden om als fiscaal ondernemer te worden aangemerkt. De relevante feiten en omstandigheden zijn doorslaggevend. Wel kan worden gezegd dat deze eisen voor iedereen gelijk zijn: medisch specialist of niet. Ook voor een zelfstandig beroepsbeoefenaar geldt dat deze voldoende ondernemersrisico’s moet lopen wil hij fiscaal als ondernemer kunnen worden gekwalificeerd. De in diverse media verkondigde andersluidende opvatting (elke medisch specialist is reeds op grond van art. 3.5 Wet IB 2001 fiscaal ondernemer) is dan ook onjuist, aldus Wiebes.
Tot slot bevestigt de staatssecretaris dat opdrachtgevers en opdrachtnemers, dus ook medisch specialisten, hun overeenkomst(en) aan de Belastingdienst kunnen voorleggen. De Belastingdienst kan sectoraal en individueel beoordeelde voorbeeldovereenkomsten anoniem en na toestemming van de individuele belastingplichtige op zijn website plaatsen.
Meer informatie: Antwoorden Kamervragen advies in de zorg, 7 september 2015
Geef een reactie