Staatssecretaris Vijlbrief heeft bij de Eerste Kamer een memorie van antwoord ingediend bij het Belastingplan 2022.
In de MvA gaat de staatssecretaris in op vragen over het inkomensbeleid, het verhogen van de steunpercentages in de milieu-investeringsaftrek, de gerichte vrijstelling thuiswerkkosten, de verhoging van het tarief van de vennootschapsbelasting, de temporele beperking verrekening voorheffingen met de vennootschapsbelasting (Sofina) en de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij terugkoop woning met verkoopregulerend beding.
Thuiswerkvergoeding
Het kabinet heeft gekozen voor de introductie van een gerichte vrijstelling in plaats van een verhoging van de vrije ruimte in de werkkostenregeling, hoewel deze laatste optie voor de Belastingdienst vanwege de eenvoud minder uitvoeringslasten tot gevolg zouden hebben. Aan de keuze van een gerichte vrijstelling liggen twee redenen ten grondslag. Ten eerste geeft een gerichte vrijstelling met een duidelijk maximaal vrijgesteld bedrag van – in dit geval – € 2 per dag, houvast voor zowel de werkgever als de werknemer. Een tweede reden is van budgettaire aard. De kosten van invoering van een gerichte vrijstelling voor thuiswerkkosten in de werkkostenregeling zijn geraamd op € 221 miljoen. Een generieke verhoging van de vrije ruimte zou een aanzienlijk hoger budgettair beslag met zich brengen, omdat de vrije ruimte voor alle werkgevers wordt verhoogd, ook in de gevallen waar thuiswerken als gevolg van de aard van de werkzaamheden niet aan de orde is.
Sofina-arrest
Om de strijdigheid met het EU-recht weg te nemen zijn er twee alternatieven overwogen, te weten: 1) de introductie van een (voorwaardelijke) teruggave voor verlieslatende buitenlandse aandeelhouders of 2) de introductie van een temporele beperking van de verrekeningsmogelijkheden voor belastingplichtigen in de vennootschapsbelasting op basis waarvan – de facto – geen teruggave meer kan plaatsvinden (Sofina-maatregel). Er is gekozen voor het tweede alternatief vanwege budgettaire aspecten en uitvoeringsaspecten.
Bron: Memorie van Antwoord Belastingplan 2022, Eerste Kamer, 26 november 2021
Webinar fiscale wijzigingen 2022
Welke wijzigingen uit het Belastingplan 2022 zijn er overeind gebleven? Welke eerdere aangekondigde wijzigingen treden per 1 januari 2022 in werking? En wat gaat dat allemaal concreet betekenen voor uw cliënten? Ervaren generalist Bas Jorissen bespreekt in twee uur alle plannen voor 2022 – waaronder uiteraard het pakket Belastingplan – en focust daarbij op de ondernemer.
Geef een reactie