Enkele belangrijke maatregelen tegen belastingontwijking zijn daadwerkelijk effectief. Dit schrijft staatssecretaris Van Oostenbruggen in een Kamerbrief.
De conditionele bronbelasting op renten, royalty’s en dividenden heeft ertoe bijgedragen dat de financiële stromen naar laagbelastende jurisdicties aanzienlijk zijn afgenomen van € 37 miljard in 2019 naar € 7 miljard in 2023. Belastingplichtigen die geraakt worden door de earningsstrippingmaatregel uit de eerste EU-richtlijn antibelastingontwijking (ATAD1) betalen minder rente en hebben minder vreemd vermogen dan belastingplichtigen die niet door die maatregel worden geraakt. Belastinguitstel via cv/bv-structuren wordt effectief aangepakt door de tweede EU-richtlijn antibelastingontwijking (ATAD2).
Nog niet van alle maatregelen kunnen de effecten volledig in beeld worden gebracht. Het kabinet zal de effecten van de aanpak van belastingontwijking daarom jaarlijks blijven monitoren.
Internationale ontwikkelingen
Van Oostenbruggen verwijst ook naar internationale ontwikkelingen zoals de Wet minimumbelasting en richtlijnvoorstellen FASTER, BEFIT en Verrekenprijzen. Het kabinet zet de aanpak van dividendstripping voort. Met ingang van 1 januari 2024 is reeds een aantal maatregelen ter versterking van de aanpak van dividendstripping in werking getreden. Deze maatregelen waren onderdeel van de Overige Fiscale Maatregelen 2024. In de memorie van toelichting bij deze maatregelen is door het vorige kabinet een onderzoek aangekondigd naar aanvullende maatregelen tegen dividendstripping. Naar verwachting zal over het onderzoek in het voorjaar van 2025 aan de Tweede Kamer worden gerapporteerd.
Bron: Kamerbrief over monitoring van de effecten van de aanpak van belastingontwijking, nr. 2024-0000563435, Ministerie van Financiën, 11 december 2024
Geef een reactie