Via de insluitingsclausule wordt een erfenis of schenking gemeenschappelijk vermogen van het kind en diens partner. Waarom is dat fiscaal voordelig voor uw cliënt?
Voor veel ouders is het belangrijk dat een erfenis of schenking aan een kind in de eigen familie blijft. Dat kan door op de erfenis of schenking de ‘uitsluitings- (of privé)clausule’ van toepassing te verklaren. Voor een erfenis moet dat in een testament. Bij een schenking moet dat schriftelijk zijn vastgelegd (uiterlijk op de schenkingsdag).
Sinds 1 januari 2018 zegt de wet dat al hetgeen door overlijden of als schenking wordt verkregen, automatisch tot het privévermogen van de verkrijger behoort. Dit geldt echter geldt alleen voor verkrijgers die na 1 januari 2018 zijn getrouwd. Zijn de kinderen eerder getrouwd in algehele gemeenschap van goederen, dan blijft de uitsluitingsclausule dus nog steeds nodig!
Is het huwelijk aangegaan na 1 januari 2018, dan wordt een erfenis en/of schenking die tijdens het huwelijk wordt verkregen, na overlijden van het eigen kind volledig tot diens nalatenschap gerekend. Dat kan fiscaal onvoordelig uitpakken voor de partner.
Heeft het eigen kind een behoorlijk vermogen, regel dan (in afstemming met uw cliënt) in het testament of bij de schenking dat op de erfenis of schenking de ‘insluitingsclausule’ geldt. Zo wordt de waarde van de erfenis of schenking slechts voor de helft gerekend tot de waarde van de nalatenschap van het eigen kind. En dat levert een besparing van erfbelasting op. Er kan ook worden bepaald dat de insluitingsclausule alleen geldt bij overlijden van de verkrijger en niet bij echtscheiding.
Gratis download
U kunt het artikel gratis downloaden. Dit artikel is ook gepubliceerd op 'Schenken, erven en meer', de nieuwe online oplossing voor de algemene MKB-adviseur die geïnformeerd wil blijven op het gebied van financiële- en nalatenschapsplanning.
Geef een reactie