Minister Hoekstra had aandelen in een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden. Dat bleek uit onthullingen in de Pandora Papers. De oppositie wil dat de minister zo snel mogelijk uitleg geeft in de Tweede Kamer.
De betrokkenheid van Hoekstra blijkt uit onderzoek van Trouw, Het Financieele Dagblad en onderzoeksplatform Investico. Hoekstra maakte tot oktober 2017 deel uit van een besloten beleggingsclub die dit belastingparadijs in de Caribische Zee nog altijd gebruikt om te investeren in een safaribedrijf in Oost-Afrika. Tot de besloten club behoorde ook president-commissaris Tom de Swaan van ABN Amro, die in de zomer van 2018 door Hoekstra werd benoemd bij de bank.
Hoekstra verkocht zijn aandelen een week voor hij in oktober 2017 aantrad als minister van Financiën. Hoekstra was toen al zes jaar lid van de Eerste Kamer. Als senator zat hij ook in een commissie waar de strijd tegen belastingontwijking aan bod kwam. Hoekstra in een reactie op het nieuws: ‘Ik heb mij 12 jaar geleden niet gerealiseerd waar het bedrijf gevestigd was. Daar had ik mij achteraf natuurlijk beter in moeten verdiepen.’ Het FD meldt dat andere aandeelhouders, die anoniem willen blijven, stellen dat de constructie intern wel degelijk controversieel was: een drietal zegt al jaren in zijn maag te zitten met de structuur via een notoir belastingparadijs, die vooral sinds de publicatie van de Panama Papers in 2016 meer en meer besmet is geraakt.
Oppositie wil dat Hoekstra uitleg geeft
Oppositiepartijen noemen het nieuws over de investering van CDA’er Wopke Hoekstra via een belastingparadijs, schadelijk voor zijn geloofwaardigheid én voor de reputatie van Nederland. Zij willen dat Hoekstra zo snel mogelijk verantwoording aflegt in de Tweede Kamer.
Bron: Trouw, 3 oktober 2021.
Update 15.00 uur
De president-commissaris van ABN AMRO, Tom de Swaan, doet afstand van zijn investering via een brievenbusmaatschappij, na de publicaties daarover. Hij doet dit omdat beleggen via een belastingparadijs vragen oproept in de huidige tijdgeest, zo laat hij in een openbaar gemaakt intern bericht weten. De Swaan biedt zijn excuses aan, stoot per direct zijn investering af en schenkt de opbrengst daarvan aan de oprichters van het safaribedrijf.
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com
Geef een reactie