
Minister Keijzer neemt maatregelen om middenhuurwoningen te behouden en te voorkomen dat verhuurders hun woningen verkopen. Het gaat om vier maatregelen die vooral gericht zijn op woningen van particuliere verhuurders en die snel effect kunnen sorteren.
Het door het vorige kabinet ingevoerde puntensysteem voor de middenhuur, op basis waarvan de hoogte van de huur bepaald wordt, krijgt een aanpassing. Zo gaat de WOZ-waarde van een woning zwaarder meetellen en mogen voor kleine monumenten hogere huurprijzen worden gevraagd. Ook komen er meer tijdelijke huurcontracten voor studenten, zodat verhuurders eerder de huur kunnen verhogen. De versoepelingen moeten op 1 januari volgend jaar in gaan. Vooral in de steden is het probleem groot. Omdat de WOZ-waarde van huizen daar over het algemeen hoger is, gaat die zwaarder meetellen in het puntensysteem. Dat kan per woning zo’n € 100 per maand meer huur opleveren.
Verhuurders kunnen de maximale huurprijs alleen verhogen naar het nieuwe maximum als er een nieuw huurcontract wordt afgesloten. Voor bestaande huurders mag de huurprijs jaarlijks met het toegestane wettelijke percentage verhoogd worden. Voor deze huurders kan de huur dus niet plotseling verhoogd worden tot de nieuwe maximale huurprijs.
Voor de meeste verhuurders zijn de belastingen een grotere doorn in het oog dan de huurbeperkingen. Keijzer erkent dat de hoge belastingen ook een grote rol spelen bij de overwegingen van verhuurders om hun panden ‘uit te ponden’ en te stoppen met verhuren. Maar de discussie over een nieuwe invulling van box 3 is nog niet afgerond in het kabinet en de coalitie.
De minister moet voor haar plannen wel nog een meerderheid krijgen. De Tweede Kamer stemde vorig jaar nog met een grote meerderheid voor de plannen om de huren juist binnen de perken te houden.
Amsterdam en Utrecht maken zich ‘grote zorgen’ over de plannen van minister Keijzer om de huurregels te versoepelen, zodat de huren omhoog kunnen. Wethouders Zita Pels (Amsterdam) en Dennis de Vries (Utrecht) zeggen dat de voorstellen ‘grote consequenties’ hebben voor de betaalbaarheid van middenhuurwoningen. De wethouders vinden ook dat Keijzer onrust creëert, door de plannen nu aan te passen.
“Vastgoed Belang waardeert de inspanningen van minister Keijzer, maar de maatregelen zijn ontoereikend om de structurele problemen op de woningmarkt aan te pakken, namelijk het massale verlies van sociale en middenhuurwoningen”, reageert voorzitter Niek Verra.
De belangenorganisatie zou ook graag zien dat tijdelijke huurcontracten vaker mogelijk blijven, terwijl die sinds juli vorig jaar feitelijk alleen voor studenten zijn toegestaan. Tijdelijk verhuur zou verhuurders de tijd geven om eventueel gunstigere regelgeving af te wachten, beargumenteert Vastgoed Belang.
Bron: Kamerbrief Weging ontwikkelingen huurmarkt, nr. 2025-0000257496, Ministerie Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, 10 april 2025 en NOS, 10 april 2025
Geef een reactie