Om de werkkostenregeling (WKR) te verbeteren of eenvoudiger te maken is het ministerie van Financien gestart met een onderzoek onder bedrijven om een goed beeld te krijgen van wat werkgevers vergoeden of verstrekken.
Per 1 januari 2011 is de werkkostenregeling ingevoerd. In de WKR kan, naast een aantal gerichte vrijstellingen, maximaal 1,4% van het totale fiscale loon (de ‘vrije ruimte’) worden besteed aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers.
Op dit moment is er nog sprake van een overgangsfase: tot 1 januari 2014 mag de werkgever kiezen over te stappen op de werkkostenregeling of nog het oude systeem van vrije vergoedingen en verstrekkingen toepassen. Vanaf 2014 geldt de werkkostenregeling voor alle werkgevers.
Uit een onderzoek van UNIT4 blijkt echter dat de organisaties niet staan te springen om over te stappen op de werkkostenregeling. Ruim 25 procent van de respondenten verwacht zelfs dat de werkkostenregeling niet doorgaat en eenderde is daarom niet van plan om veel energie te steken in de omschakeling.
Meer informatie: Onderzoek UNIT4: kwart organisaties denkt dat werkkostenregeling niet doorgaat
Meer informatie: Evaluatie werkkostenregeling van start
Geef een reactie