Een medewerker die aankaartte dat in strijd met de wet werd gehandeld en rechten van burgers werden geschonden, kreeg tot op het hoogste ambtelijk niveau geen gehoor.
Hij is nu met pensioen en heeft een brandbrief aan de Tweede Kamer geschreven, in de hoop dat hij daar wel gehoor vindt. Trouw en RTL Nieuws kregen inzage in die brief en het e-mailverkeer tussen de ex-medewerker, zijn collega's en de leiding van de Belastingdienst. Daarin stelt hij dat de dienst aan zeker 40.000 mensen geld terugvroeg, hoewel die nog recht hadden op uitstel van betaling doordat bijvoorbeeld hun bezwaar nog behandeld moest worden. De terugvordering zou dus onterecht zijn geweest.
Negeren bezwaren
De man treedt naar buiten naar aanleiding van de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Hij behandelde tussen 2014 en 2016 bezwaren bij de afdeling Invordering. Toen de Belastingdienst besloot om een aan 40.000 burgers verleend uitstel van betaling af te blazen kreeg hij stapels bezwaren op zijn bureau, maar zijn leidinggevenden zouden hem hebben opgedragen die niet te erkennen. Omdat dat tegen de wet was, zou hij daar niet in hebben willen meegaan, maar anderen wel, waardoor het opeisen van betalingen gewoon kon doorgaan. Volgens de man werkt dit mechanisme ook in de toeslagenaffaire.
Bron: diverse media
Geef een reactie