Het mkb zou meer moeten profiteren van de veelbesproken BIK-regeling. Dit bleek tijdens het wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer over het Belastingplan 2021.
De oppositie ziet niets in de maatregel. Zij denken dat de BIK niet of nauwelijks extra investeringen oplevert, geen werkgelegenheid schept en ze zijn bang dat de kosten van twee miljard euro per jaar uit de hand zullen lopen. Maar de VVD is het niet eens met de suggestie dat het een cadeau is voor het bedrijfsleven. Ondernemers zijn zwaar geraakt door de coroancrisis.
De regeringspartijen hebben samen te weinig zetels voor een meerderheid in beide Kamers. Steun van de oppositie is nodidg. De BIK is een nieuwe poging van het kabinet om bedrijven een lastenverlichting van zo’n 2 miljard euro te geven. Eerst wilde het de dividendbelasting afschaffen en daarna de winstbelasting voor multinationals verlagen. Beide plannen haalden het niet.
GroenLinks is tegen de huidige opzet van de BIK, maar ziet wel mogelijkheden voor een andere opzet. De suggestie werd gedaan om bestaande regelingen uit te breiden die gericht zijn op belastingvoordeel voor kleine ondernemers (KIA) of die duurzame investeringen belonen met extra aftrek (MIA en Vamil).
Staatssecretaris Vijlbrief gaat in kaart brengen hoe het mkb extra zou kunnen profiteren. Hij zal hier volgende week op terugkomen, als het debat over het Belastingplan verder gaat.
Update 27 oktober 16.00 uur
De fractie van Forum voor Democratie in de Eerste Kamer is ‘positief’ over het plan. Daarmee lijkt het kabinet in beide Kamers verzekerd van een meerderheid voor BIK-maatregel.
Bron: AD, 26 oktober 2020
Geef een reactie