Steeds vaker wordt een Open Fonds voor Gemene Rekening gebruikt als alternatief voor de B.V. Drs. Jeroen Knol legt uit welke mogelijkheden dit biedt.
Een Open Fonds voor Gemene Rekening (OFGR) is in de vennootschapsbelasting gedefinieerd als een fonds ter verkrijging van voordelen voor de deelgerechtigden door het voor gemene rekening beleggen van gelden, mits van de deelgerechtigdheid in het fonds blijkt uit verhandelbare bewijzen van deelgerechtigdheid. Het OFGR is subjectief belastingplichtig voor de vennootschaps- en dividendbelasting. De participaties die worden gehouden door een natuurlijk persoon zijn (bij een belang van tenminste 5%) belast in box 2 als aanmerkelijk belang.
Waarom een OFGR?
Een OFGR kan men inzetten voor verschillende doeleinden, zoals het creëren van meer privacy voor een dga die de omvang van zijn vermogen uit de openbaarheid wil houden. Kortgezegd moet men volgens drs. Jeroen Knol dan een aantal stappen nemen. Om te beginnen moet men dan bepalen wie de tweede participant wordt in het OFGR die ten minste 10% van de participaties houdt. Vervolgens dient men een stichting op te richten die als beheerder en bewaarder van het OFGR fungeert. Na het aangaan van het OFGR moet een aandelenfusie volgen waarbij de dga zijn aandelen in de holding B.V. omruilt voor participaties van het fonds. De laatste stap is een dividenduitkering voor de holding B.V. (waarop de deelnemingsvrijstelling van toepassing is) of een liquidatie van de holding B.V.
Ook kan men een OFGR opzetten om bijvoorbeeld vermogen af te scheiden van een holding B.V. ter voorbereiding op vermogensoverdracht of voor verschuiving van vermogen van box 3 naar box 2.
Een OFGR heeft als voordeel dat deze door het onderhandse karakter flexibel is in te zetten en het voorkomt zichtbaarheid in het handelsregister. Een OFGR is echter bij velen nog relatief onbekend en de herstructurering is complex, aldus Knol.
Meer lezen over de toepassing van een OFGR in de praktijk?
In de e-learning 'Open FGR steeds vaker toegepast' die onlangs in Tax Talks is verschenen gaat drs. Jeroen Knol uitgebreid in op de voordelen die een OFGR biedt boven een B.V., de praktische nadelen en toepassingsmogelijkheden van een OFGR in de praktijk. Tax Talks abonnees kunnen deze e-learning bereiken via hun account. Bent u nog geen abonnee, meld u dan nu aan!
Geef een reactie