Nederlandse multinationals maakten in 2016 in totaal 24,8 miljard euro winst. Hierover betaalden zij 2,6 miljard euro aan winstbelasting blijkt uit een rapportage die staatssecretaris Vijlbrief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Uit de cijfers komt naar voren dat de Nederlandse multinationals in 2016 een omzet van 225 miljard euro realiseerden. Van de 155 Nederlandse multinationals zijn er 108 met een positieve winst volgens hun landenrapport. Hier staat volgens de rapportage 2,6 miljard euro aan verschuldigde vennootschapsbelasting in Nederland tegenover
Daarnaast gaven deze bedrijven 24,8 miljard winst op. Op basis van deze eerste cijfers zou het beeld kunnen ontstaan alsof de multinationals in Nederland gemiddeld slechts 10,6% aan vennootschapsbelasting betalen over de gerealiseerde winst. Vijlbrief schrijft dat het berekenen van een gemiddelde effectieve belastingdruk in de praktijk nagenoeg onmogelijk is. Zelfs als er een hanteerbare en exacte definitie zou zijn met alle juiste onderliggende begrippen en definities, blijft het lastig. De omstandigheden verschillen nu eenmaal per bedrijf, per jaar en per land. Het is moeilijk om uit de onderzoeken algemene conclusies te trekken over een gemiddeld effectief belastingtarief van een land. De uitkomst wordt bovendien sterk beïnvloed door de gebruikte gegevens en de keuze van berekeningsmethode.
Hogere effectieve belastingdruk
In een analyse komt Vijlbrief zelf tot een aanzienlijk hogere effectieve belastingdruk van 21,7%. Een zeer belangrijke oorzaak van het verschil met de 10,6% betreft de dubbeltelling van deelnemingsresultaten. De berekeningen en aannames onderliggend aan deze analyse heeft de staatssecretaris met de OESO gedeeld. De OESO heeft deze analyse ook op haar website gezet en deze analyse is daarnaast bij deze brief bijgevoegd. Naast Nederland hebben ook Ierland, Zweden en Italië soortgelijke analyses uitgevoerd. Ook hieruit blijkt dat deelnemingsresultaten een belangrijke vertekening vormen van de winst.
De cijfers zijn afkomstig uit een rapportage die Nederland heeft verstrekt aan de OESO. Het gaat om gegevens die multinationals zelf verplicht hebben aangeleverd. Elk bedrijf dat in meerdere landen actief is en meer dan 750 miljoen euro omzet maakt is daartoe verplicht.
Meer informatie: Ministerie van Financien, 8 juli 2020
G Timmerman says
Een mooi voorbeeld van “hoe je net doet alsof je belasting betaald”. En dat ongetwijfeld zelf ook nog denkt. Want: het opperhoofd van Shell vertelt in een recent interview trots dat:
– Shell loonbelasting betaald. Hij begrijpt niet dat niet Shell maar de werknemers loonbelasting betalen, aan Shell, (inhouden heet dat), die het vervolgens alleen maar door stort aan de Fiscus.
– Shell zou BTW betalen. Dus niet, zowel de BTW als de accijnzen worden gedragen (betaald) door de koper van de brandstof. Shell stort deze bedragen ook alleen maar door naar de fiscus.
Als alle grote jongens bij elkaar dan die 2 miljard inderdaad aan ’s Rijks Kas doneren dan is dat, van de 300 miljard die jaarlijks binnen komt bij het Rijk, 0,66%. In de Rijksbegroting 2020 wordt een opbrengst van een kleine 30 miljard aan Vennootschapsbelasting verwacht. Daarvan nemen de grote jongens dus bij elkaar 6,6% van voor hun rekening. De “kleine” jongens zijn dus goed voor ruim 95%. Dat leidt tot de vraag: zitten we nu echt te wachten op dat kleine beetje van de grote jongens?