Legt de Belastingdienst geautomatiseerd aanslagen op waarbij de aangiften worden gevolgd? Dan kan de Belastingdienst navorderingsaanslagen opleggen bij een kenbare fout. De aanslagen geven in die situatie niet weer wat de inspecteur wilde en de belastingplichtige wist wat het standpunt van de inspecteur was.
Na ruim 20 jaar werd in 2011 het huwelijk van een man en zijn echtgenote door echtscheiding ontbonden. De man was het niet eens met de alimentatie die hij moest betalen en was een civiele procedure gestart om die alimentatie terug te krijgen. De man wilde de kosten voor de civiele procedure in aftrek brengen op zijn inkomen en had de inspecteur gevraagd of dit kon. De inspecteur maakte in een brief kenbaar dat dit niet kon. Desondanks had de man de kosten in aftrek gebracht op zijn inkomen in de aangiften inkomstenbelasting 2012 en 2013. De Belastingdienst had in eerste instantie de aangiften gevolgd, maar de inspecteur legde later toch navorderingsaanslagen op.
Automatisch fout
Bij de Hoge Raad is in geschil of sprake is van een kenbare fout waardoor de Belastingdienst mocht navorderen. De Hoge Raad oordeelt als volgt. De inspecteur heeft in zijn voornoemde brief de redenen vermeld waarom de kosten voor het terugvorderen van de alimentatie niet aftrekbaar zijn. Daarna zijn de aanslagen geautomatiseerd opgelegd. Daarbij zijn de aangiften, waarin de kosten in aftrek zijn gebracht, gevolgd. Deze aanslagen zijn dus te laag vastgesteld. Dit komt door de geautomatiseerde aanslagregeling. Deze aanslagregeling is de oorzaak van een tegenstelling tussen wat de inspecteur wilde en wat in de aanslagbiljetten is vastgelegd. Navordering is dan mogelijk en de man kan zich ook niet beroepen op een aan het aanslagbiljet te ontlenen vertrouwen.
Wet: art. 16 lid 2 letter c AWR
Meer informatie: Hoge Raad 7 juni 2019, ECLI:NL:HR:2019:743
Geef een reactie