De fiscus heeft voor de erfbelasting sinds 1 januari 2012 alle tijd om een navorderingsaanslag op te leggen over niet aangegeven buitenlands vermogen van de erflater. Maar let op, deze onbeperkte navorderingsbevoegdheid geldt niet voor gevallen waarin de navorderingsbevoegdheid al was vervallen op 1 januari 2012.
Normaal gesproken is een belastingplichtige verplicht vragen van de Belastingdienst te beantwoorden als die vragen van belang zijn voor de belastingheffing. In sommige gevallen bestaat er echter een verplichting actief inlichtingen te verstrekken aan de inspecteur over de eigen belastingpositie en soms ook die van een ander. Dit geldt onder meer voor Edelweissconstructies, zoals in de volgende zaak voor Rechtbank Noord-Holland.
Navorderingsbevoegdheid
Het ging om een Nederlandse man die vermogen had in Zwitserland. Hij overleed in 1981. In de aangifte successierecht werd echter geen melding gedaan van het buitenlandse vermogen. De erfgenamen van de erflater gaven dit vermogen pas op 31 december 2011 aan. Er volgde een navorderingsaanslag voor het successierecht. De rechtbank besliste dat de navorderingsaanslag niet in stand kon blijven, omdat de fiscus – onder de wetgeving die vóór 1 januari 2012 gold – de erfbelasting na verloop van twaalf jaar niet meer kon navorderen.
Terugwerkende kracht
Uit de letterlijke tekst van artikel 66 van de Successiewet volgt namelijk niet dat aan de bepaling onbeperkte terugwerkende kracht toekomt bij nalatenschappen, waarvoor de bevoegdheid tot navordering al is vervallen. Uit de parlementaire geschiedenis volgt evenmin dat de wetgever bedoeld heeft om onbeperkte terugwerkende kracht aan de regeling te verlenen, in die zin dat ook in de gevallen waarin de navorderingsbevoegdheid al was vervallen op 1 januari 2012, die bevoegdheid zou herleven. Bovendien blijkt uit de toelichting op het amendement van Braakhuis en Bashir en antwoorden van de staatssecretaris dat de staatssecretaris alleen nalatenschappen waarvoor de verlengde navorderingstermijn nog niet was verstreken op 1 januari 2012 onder de bepaling wilde laten vallen.
Sancties
Een erfgenaam of executeur die niet voldoet aan de inlichtingenverplichting krijgt een navorderingsaanslag opgelegd inclusief een boete die op kan lopen tot 100% van de te weinig geheven belasting. Zie de artikelen ‘Nieuwe informatieverplichting voor belastingplichtigen in 2012’ en ‘Executeur levenslang aansprakelijk voor erfbelasting’. Naast een boete kan de Belastingdienst ook aan de rechter vragen om een dwangsom aan de belastingplichtige op te leggen voor iedere dag dat hij geen informatie aan de Belastingdienst heeft verstrekt. In het uiterste geval kan de fiscus ook een strafrechtelijke vervolging laten instellen.
Inkeerregeling
Het is dus verstandig om gebruik te maken van de inkeerregeling. Als een erfgenaam het buitenlandse vermogen over de twee meest recente jaren aangeeft, krijgt hij namelijk geen boete. Heeft hij het vermogen langer dan twee jaren verzwegen, dan matigt de fiscus de boete tot 60% van de maximale boete van 100% die de erfgenaam zou krijgen zonder de inkeerregeling.
Tip!
Erfgenamen die na 1 januari 2012 een navorderingsaanslag krijgen opgelegd voor een verkrijging van meer dan 12 jaar terug, doen er goed aan hiertegen bezwaar te maken met verwijzing naar de uitspraak van Rechtbank Noord-Holland.
Wet: artikel 66, derde lid Successiewet
Meer informatie: Rechtbank Noord-Holland, 18 juni 2015, ECLI:NL:RBNHO:2015:4824
Geef een reactie